het wezen der verlichting

Alleen al het natuurlijke licht van het verstand, dat God in de ziel heeft uitgestort, is zo edel en krachtig, dat alles wat God ooit aan lichamelijke dingen heeft geschapen, daarmee vergeleken beperkt en klein lijkt. Het is zelf toch edeler dan alle lichamelijke dingen; en het geringste ding dezer wereld dat ook maar één keer door dit licht werd beschenen en belicht, werd daardoor boven al het waarneembare veredeld. Want het ontdoet de dingen van alle lichamelijkheid en tijdelijkheid.

Nu is er nog een tweede licht, het licht van de genade of goddelijke liefde; daarmee vergeleken is op zijn beurt het natuurlijke licht weer net zo onbeduidend als dat, wat een naaldpunt aan aarde kan bevatten, klein en nietig is in vergelijking met de gehele aardbol
Dat God door middel van de genade in de ziel ingaat, bevat meer licht dan alle verstand zou kunnen opbrengen. Zo ervaart de ziel het dan ook die in dit licht staat: klein en beperkt is voor haar de wereld en alles, wat een bewustzijn op een of andere wijze kan begrijpen.
Waar deze genade in een ziel is, dit innerlijk-zijn en één-zijn, daar is de ziel geheel puur, aan God gelijk, aan God verwant. Daar krijgt men een vrij doorschouwen, terwijl de zintuigen als ingetrokken zijn, zodat men zich boven zichzelf uittilt tot de wonderbare goddelijke wijsheid, die voor alle schepselen onbegrijpelijk is. Ja daar verheft men zich tot de hoogte Gods.

Meester Eckhart

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN