leeg leger en nog leger

Hij is arm, zonder begeerte en daarom gelukzalig, die niets wil, niets weet en niets bezit. Wat wil dat zeggen?
Ten eerste is hij een 'arme mens', die niets wil.
Zolang de mens nog iets heeft waar zijn wil op gericht is - en zij het dat het zijn wil is, Gods heerlijke wil te vervullen - zulk een mens bezit niet de armoede, de begeerteloosheid en het vrij-zijn van gehechtheid waar het hier om gaat. Want hij heeft nog steeds zijn wil, waarmee hij aan de wil Gods wil voldoen, en dat is nog niet het ware.
Om waarlijk arm te zijn, dient de mens zo volkomen ontledigd te zijn van zijn ingeschapen wil, als hij was toen hij nog niet bestond. Zo arm aan wil moet de mens zijn en zo weinig begeren, als hij wilde en begeerde toen hij nog niet bestond. Dat is de wijze waarop iemand arm is, die 'niets wil'.


Wie nu arm aan geest wil zijn, die moet zijn als iemand die zich van absoluut niets meer een voorstelling maakt: noch van God, noch van de schepselen, noch van zichzelf. Zo een mens ziet zichzelf dus niet als één die er op uit is het 'Wezen Gods' te kennen of zich voor te stellen. - Alleen op deze wijze kan hij arm zijn aan weten. -
God beoogt met zijn werken niet dat de mens in zijn innerlijk een plaats zal hebben, waar God dan werkzaam zal kunnen zijn. Nee, de ware armoede bestaat daarin dat de mens zo volstrekt ontledigd is van God en al Zijn werken dat, wanneer God in de ziel werkzaam wil zijn, Hij dan ook Zelf de plaats moet zijn waar Hij werken wil.
En zo, in zulk een volkomen arm en ontledigd zijn, bereikt de mens het eeuwig Zijnde, dat hij geweest is, dat hij thans is en zoals hij tot in eeuwigheid zal leven.
Een mens moet dus zo volkomen arm en leeg zijn dat hij een werkplaats voor God noch zelf is, noch in zich heeft. Zolang een mens in zichzelf nog ruimte heeft, zolang staat hij nog in de afgescheidenheid. Daarom bid ik God dat Hij mij ook van God bevrijdt en ontledigt!


Meester Eckhart


Slechts om diep tot je te laten spreken. Ik weet t gaat heel ver, heel heel ver. Helemaal helemaal leeg worden tot niets worden zodat het Niets wat Alles is in je op kan staan. :)))

lieve warme groet  Kagib 6.gif

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN