de zekerheid omtrent God

Er is geen betere maatstaf dan het vertrouwen. Welke hoge verwachtingen men van God ook koestert, zij worden altijd overtroffen, ja tot in het duizendvoudige.
Zoals een mens God nimmer te zeer lief kan hebben, zo kan het vertrouwen dat men in Hem stelt, nimmer te groot zijn. Niets past de mens zozeer als een onbegrensd Godsvertrouwen. Allen die zich tot dit vaste vertrouwen wisten te verheffen, heeft God nimmer meer losgelaten.
Maar Liefde kent niet alleen een vertrouwen, zij bezit ook een echt wéten en een zekerheid, vrij van alle twijfel.

Het is niet nodig een liefhebbende en geliefde zulks nog eens extra te zeggen: indien iemand ervaart dat hij Gods vriend is, is hij tezelfdertijd zeker van alles, wat God voor hem betekent. Want hoe groot uw liefde ook zijn mag, ge kunt er zeker van zijn dat Gods liefde voor u veel groter is en Zijn vertrouwen eveneens. Deze zekerheid is omvattender en betrouwbaarder dan de eerst beschrevene. Het innerlijke woord zou wel eens een bedrieglijk woord kunnen zijn en het licht misschien wel een dwaallicht. De zekerheid omtrent God bespeurt men echter in al de krachten van de ziel, zij kan niet misleidend zijn in hen, die God waarachtig liefhebben. Wanneer de mens zich vastbesloten omhoog wendt naar de eeuwigheid, naar God alleen, dan licht het beeld Gods in hem op.

Meester Eckhart

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN