de stilte van God en mens

Temidden van de diepste stilte spreekt God tot ons zijn Woord. En wel in het reinste en edelste dat de ziel te bieden heeft, in haar wezen. Daar heerst de diepste stilte: schepsel noch beeld vindt er ooit toegang.
Al haar werkzaamheden verricht de ziel dmv haar krachten: wat zij kent, kent zij door het verstand; wat zij bemint, bemint zij door de wil. En de gevolgen van haar werkzaamheden treden naar buiten door de zintuigen, zo bv het zien door de ogen.
In het wezen van de ziel vindt echter geen handeling plaats. Weliswaar ontspringen de werkzaamheden uit de grond van de ziel, maar de grond zelf is het diepste zwijgen. Hier is slechts ruimte en rust voor Gods woord. Niemand of niets vermag aan de grond van de ziel te raken dan God alleen.

Komen de zielekrachten met de schepselen in
contact, dan vormen zij zich daarvan een beeld en gelijkenis, en nemen dit in zich op. Daardoor kennen zij de schepselen. Dieper kan het schepsel niet tot de ziel doordringen. En anderzijds is de ziel slechts op deze wijze in staat zich met de dingen te verenigen. Omdat de ziel alleen maar dmv een beeld kent, moet dit uiteraard van buiten door de zintuigen binnengaan. De ziel zelf echter kan zich van haar wezen geen beeld vormen bij gebrek aan iets zintuiglijks. Daarom is de ziel niets zó onbekend als zichzelf. Inwendig is zij vrij van elke bemiddeling en alle beelden, en dat is ook de reden waarom God zich zonder meer met de ziel verenigen kan.

Meester Eckhart

Om diep tot je te laten spreken. Het gaat er als het ware om, weer verbinding te maken met het ware voor-beeld, wat voor alle beelden, in en ver-beeldingen is. Dat kan pas als je helemaal leeg geworden bent van jezelf pas dan kan God weer 'spreken' zich uitspreken, door jou heen, in alles wat jij bent en doet. Dan ben je weer n instrument van God van het Goddelijke vanuit de Stilte die zo ontstaan, opgestaan is.
En dan stopt de beweging niet. Als je dit oppervlakkig bekijkt, lijkt dit misschien zo. Maar dan beweeg jij niet meer maar wordt je bewogen door God het Goddelijke. En God Weet in het hebben van een overzicht op alles, precies welke Beweging uitdrukking, uitstroming, plaats wil vinden.

lieve zonnetjesgroet Kagib 6.gif

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS