Gods geboorte in ons

Het is een eigenschap van Gods geboorte in ons, dat zij steeds als een nieuwe verlichting van de ziel plaats grijpt. De goedheid moet uiteraard zich meedelen waar zij ook is. Zúlk een volheid van licht deelt God aan de ziel mee, dat het zich niet beperkt tot het wezen van de ziel, maar in de zielekrachten overvloeit en zelfs in de uiterlijke mens aan de dag treedt.
De overvloed van licht dat de grond van de ziel vervult, stroomt over in het lichaam. Het wordt daardoor getransfigureerd. De zondaar vermag dit licht niet in zich op te nemen, hij verdient het niet omdat hij wars is van het licht. 'Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis nam het niet aan'. Licht en duisternis gaan evenmin samen als Schepper en schepsel. Wil het Ongeschapene intreden dan moet het geschapene uittreden. Wanneer de mens zich naar zijn Schepper keert, stroomt het licht zijn ziel binnen en doen hem inzien wat hij doen en laten moet: hij weet hetgeen hij voordien niet wist.

Meester Eckhart


Wat hier staat, is zo duidelijk. Niets of niemand kunnen we verwijten over onze zijnsstaat, over wat is, in ons en wat om ons heen is. We sluiten onszelf af voor het Licht voor Bewustzijn, het Bewustzijn het Licht sluit zich niet voor ons. Het Licht is er altijd, waar het ware inZicht uit voort kan komen, en zo bevrijding, heling.
Dit Licht kan uiteindelijk alles omzetten, transformeren, als we ons voor deze werking openen. Tot in het lichaam, zoals hij hier zegt, dan gaan andere wetten in gang, komt je voeding uiteindelijk ook ergens anders vandaan, je wordt als t ware gevoed door het Licht door Bewustzijn, al heeft t lichaam in eerste instantie echt nog wel voedsel nodig hoor.
In t openstellen voor het Licht, zul je waarlijk Weten, en dat Weten kun je niet in boekjes leren, al kan t dit Weten triggeren, wakker maken, dat je het her-kent.
Dan het tweede stuk:

Waaraan herkent men het licht?
Het kan gebeuren dat uw hart met de wereld geen vrede neemt, daarvan afkerig is. Hoe dit anders te verklaren dan door het binnenstromen van dit licht? het is zó lieflijk en troostvol, dat u alles wat niet God of niet van God is, verdriet. Het lokt u naar God, u voelt zich tot het bovenzinnelijke aangespoord, maar weet niet vanwaar dit komt. Deze innerlijke drang vindt zijn verklaring niet in de schepselen en wat zij nastreven. Immers, waartoe het schepsel beweegt, komt steeds van buiten. De grond van de ziel echter wordt alleen geraakt door God. Hoe meer ontledigd de mens van het geschapene is, des te klaarder vult het licht zijn ziel. Waarheid en inzicht worden haar deel.
Nooit is de mens door een of ander ding ten val gebracht; het kwam altijd omdat hij aan de grond van zijn ziel geen aandacht schonk en zich door het uiterlijk had laten bedriegen. Wie verlichting en inzicht in alle waarheid wil verkrijgen, denke aan Gods geboorte in hem, in de grond van zijn ziel. Zodra hij zich daarvoor openstelt, komen alle zielekrachten tot leven en in één ogenblik ontvangt hij meer wijsheid dan wie ook hem leren kan.


Ja, waarom gaan mensen zo verschillend om met de wereld met hun situatie.
Wat hij hier zegt, als je echt geraakt bent wil je niet meer anders. Wil je niet meer anders dan samenkomen met het Licht wat hier ook voor nodig is.
Maar waarom zijn er maar zo weinig met dit verlangen.... Dat heeft toch met andere levens te maken. Als je het in n ander leven al wakker gemaakt hebt, zal t snel in dit leven wakker worden, getriggerd worden. Daardoor ervaar je alles ook heel anders, wordt je ook door heel weinig geboeid waar andere mensen helemaal vol van zijn, je kijkt er doorheen door alle spelletjes die mensen spelen, geld, carriere, uiterlijk vertoon. Je waarden liggen ergens anders. Dan gaat dan spreken, daar verlang je weer naar terug om dit weer terug te krijgen, daar weer uit te mogen leven. Als het ware weer Thuis te komen, in jezelf, waar het ware Thuis is, in je hart. Daar is het Licht, daar is het Bewustzijn, van waaruit alles bevrucht en omgezet kan worden, van top tot teen.


lieve warme groet Kagib

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN