het Ene

'Hierin heeft Gods liefde zich onder ons geopenbaard, dat God zijn eengeboren Zoon in de wereld heeft gezonden, opdat wij door Hem zouden leven'.
Men gaat er doorgaans van uit, dat alle mensen van nature gelijk zijn. Ik zie dit zo: al het goede dat de heiligen gemeen hebben - Maria, de moeder Gods, en Jezus Christus wat zijn mensheid betreft daarvan niet uitgezonderd - is ook mij van nature eigen.
Want uit dezelfde grond waaruit de Vader de Zoon baart, ontwelt ook de menselijke natuur. Deze natuur is één en enkelvoudig. Het kan zijn dat haar iets aankleeft - maar dit is het
Ene niet.

Ik wil nog iets anders hierover zeggen, wat in de praktijk niet zo gemakkelijk is. Indien iemand alleen krachtens deze natuur wil leven, moet hij zichzelf wegcijferen, zodat hij bv een mens die aan de overkant van de oceaan woont en die hij nog nooit met eigen ogen heeft gezien, evenveel goeds gunt als de mens met wie hij verkeert en die als zijn beste vriend geldt.
Zolang dit niet het geval is, heeft hij nog nooit inzicht gehad in deze enkelvoudige grond. Hij vormde zich slechts een abstract begrip ervan, maar doorleefde het niet. Vervolgens dient hij rein van hart te zijn, en een hart is alleen rein zo het alle geschapenheid in zich vernietigd heeft.


Meester Eckhart
Spreekt voor zichzelf, het Goddelijke is in ons allemaal, die Essentie waarin we allemaal één Zijn en zullen Zijn. Die Essentie is tijdloos en Universeel. Het is aan ons om die vrij te maken.
Dan mbt dat wegcijferen, ik weet niet wat t oorspronkelijke woord was maar je kunt dit tuurlijk niet doen. Daar is hij eigenlijk ook heel duidelijk in, het gaat om n doorleven, een rein van hart worden en dan is t iets natuurlijks dat  je iedereen lief hebt, waar die ook is, dat hier geen onderscheid meer in is.

lieve warme groet Kagib 6.gif

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN