geen conclusie

Soms gebeurt het dat je naar de bedoeling van iets zoekt terwijl je al tot een conclusie gekomen bent. Je zoekt ernaar vanuit een conclusie. Je hebt al beslist wat de bedoeling ervan moet zijn, of zou moeten zijn... en dan vind je het niet.
Het onderzoek moet zuiver zijn. Wat bedoel ik als ik zeg dat het onderzoek zuiver moet zijn? Het behoort zonder conclusie te zijn en zonder a-priori.
Naar welke bedoeling ben je op zoek? Als je al tot een conclusie gekomen bent en naar een bepaalde bedoeling zoekt, zul je die niet vinden - omdat je onderzoek vanaf het allereerste begin besmet is, je onderzoek is onzuiver. Je bent al tot een slotsom gekomen.

Laat je onderzoek zuiver zijn.
Ga niet op pad met een vastomlijnd idee. Ga open en bloot. Wees open en ontvankelijk. Dan vind je niet één zingeving, maar talloze. Dan krijgt alles zin. Gewoon een gekleurde steen die schittert in de stralen van de zon... of een dauwdruppel die een regenboogje om zich heen creëert... of alleen maar een bloempje dat danst in de wind. Naar welke zin ben je op zoek?
Begin niet met een conclusie, anders is je uitgangspunt van begin af aan verkeerd. Ga op pad zonder conclusie! Dat bedoel ik als ik steeds weer zeg: Als je op zoek bent naar waarheid, laat je kennis achterwege. De man van kennis vindt haar nooit; zijn kennis vormt een belemmering.

Osho


Wat hij hier wil zeggen is, blijf open. Blijf open voor alle prikkels die op je afkomen. En dit betekent natuurlijk niet dat je dan als los zand wordt, dan weer dit, dan weer dat. Er is niks mis met n bepaalde structuur in het leven. Maar in dit alles blijf open. Want dan kan het Leven je ook in blijven lichten over wat is. Misschien prikkelen dat er iets wil veranderen binnen die structuur, binnen een situatie. Maar als fundament, echt, steeds weer het leven, de ander, als nieuw ont-moeten.

lieve warme groet Kagib

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS