gadeslaan en no-mind

Uiteindelijk ben je de overwinnaar, want zowel de natuur als het bestaan willen beide dat jij de meester bent, en de mind de ondergeschikte. Dan zijn de dingen in harmonie. Dan kan de mind geen fout maken. Dan is alles existentieel ontspannen, stil en stroomt naar zijn bestemming. Je hoeft niets anders te doen dan waar te nemen.
De mind is eraan gewend meester te zijn. Het duurt een poosje om hem tot bezinning te brengen. Getuige zijn is voldoende. Het is een heel stil proces; toch zijn de gevolgen geweldig groot. Als het erom gaat de duisternis van de mind te verdrijven, is er geen andere methode die beter werkt dan getuige zijn.

Getuige zijn betekent het begin en no-mind is de vervulling.
Getuige zijn is de methode om no-mind te bereiken. Getuige zijn is als zaadjes. Dan komt er een lange periode van afwachten. Niet alleen afwachten, maar vertrouwen dat dit zaad gaat ontkiemen, dat er een struik zal ontstaan; dat eens op een dag de lente komt en de struik bloemen zal dragen. No-mind is de laatste bloeifase.
Het zaad zaaien is natuurlijk erg makkelijk; je hebt het in handen. Maar de bloemen voortbrengen ligt niet binnen je vermogen. Je kunt de hele grond voorbereiden, maar de bloemen komen uit eigen beweging; je kunt het niet voor elkaar krijgen ze tot ontstaan te dwingen. De lente ligt buiten je bereik - maar als je je terdege hebt voorbereid, komt de lente; dat is een absolute garantie.


Osho


In dit stuk mis ik het aspect van inzicht, het tot begrip komen. Die bloei komt natuurlijk niet zomaar, al ben je Getuige, al heb je verbinding gemaakt met Bewustzijn.
Als je Verbinding hebt gemaakt kun je niet meer om jezelf heen, daar komt het op neer. Dan heb je een innerlijke toetssteen in alles wat op je pad komt, in alle ontmoetingen. Wat ik vaker zeg, dit Weten kan spreken vooral in eerste instantie als Geweten, wat confrontatie betekent, Zien wat voor het Licht zit, wat duister is, doorZien. Dat kan pijn doen. Maar in die loutering verdwijnt dan wel wat in het duister was en meer en meer komt er ruimte voor het Licht.
Als de fase van confrontatie voorbij is, dus t aspect van het Geweten dat spreekt kan meer en meer het Weten uitstromen, meer en meer omvattend worden het begrip het inzicht.


lieve warme groet Kagib 6.gif

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN