gadeslaan en no-mind

Waarnemen, getuige zijn, bewust zijn lijken onbelangrijke woorden om heel de gecompliceerdheid van de mind op te lossen. Miljoenen jaren van erfelijkheid, overlevering, conditionering, vooroordeel - hoe kan het allemaal verdwijnen door louter waarnemen?
Het is net zo'n eenvoudig verschijnsel als het licht. Op het moment dat je het licht aandoet, verdwijnt de duisternis. Je vraagt niet: 'Is enkel licht genoeg om de duisternis te laten verdwijnen?' De aanwezigheid van het licht is juist de afwezigheid van de duisternis, en de afwezigheid van het licht is de aanwezigheid van duisternis. De aanwezigheid van de getuige is de afwezigheid van de mind, en de afwezigheid van de getuige is de aanwezigheid van de mind.

Dus wordt je mind, op het moment dat je gaat waarnemen naarmate je waarnemer krachtiger wordt, langzaam maar zeker zwakker. Op het ogenblik dat hij zich realiseert dat de waarnemer tot volwassenheid gekomen is, onderwerpt de mind zich meteen als een geweldige ondergeschikte. Hij is een mechanisme. Als de meester aangekomen is, kan de machine gebruikt worden. Als de meester er niet is of als hij vast in slaap is, dan blijft de machine met dingen aan het werk, doet al wat hij kan op zijn eigen houtje. Er is niemand om opdrachten te geven, er is niemand om te zeggen: 'Nee, stop. Dat moet niet gedaan worden.'
Dan raakt de mind er langzaamaan van overtuigd dat hij zelf de meester is. En duizenden jaren lang is hij je meester gebleven, dus wanneer je probeert getuige te zijn, vecht hij ertegen, want hij is volslagen vergeten dat hij niet meer is dan een ondergeschikte.


Osho
Ja, dit is een onderwerp wat ik in vier stukken gedeeld heb, dit is t eerste stuk.
Wat mij betreft helemaal helder. Dat is wat ik altijd zeg, jij kunt het niet doen. Het enige wat de verandering ware verandering teweeg kan brengen is voeling krijgen met die Getuige met het Bewustzijn. Dat Bewustzijn kijkt dwars door jou heen, dwars door al jouw mind-games heen, alles waar jij vol van bent. Dus hoe krachtiger dat Bewustzijn, wat het Licht is kan inwerken instralen hoe eerder waar jij vol van bent zal verdwijnen.


lieve warme groet Kagib

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN