het Nieuwe

Waarom is het nieuwe zo angstaanjagend? Mijn tekortkoming en behoefte aan erkenning zijn tegelijk met het 'doen' vertrokken.

Het Nieuwe is altijd angstaanjagend, om de eenvoudige reden dat het nieuw is; je weet niet hoe je het tegemoet moet treden. Al je kennis wordt plotseling als absoluut zonder betekenis ondervonden, want in je ervaring en kennis zit geen antwoord dat een wezenlijke respons op het nieuwe kan zijn.
Plotseling ervaar je jezelf als onwetend, hulpeloos, omdat je niet weet wat je moet doen; vandaar de schrikachtigheid. Als dit niet zo was zou je, in plaats van angstig te zijn, een totaal andere ervaring met het nieuwe hebben. Je springt dan van blijdschap alle kanten op. Als je een onderzoeker bent, een avonturier, vervult het nieuwe je met geweldige extase, en je ziet in dit nieuwe een kans om je intelligentie te laten functioneren.

Bij het oude hoeft je intelligentie niet te werken. Dan functioneert je geheugen. Je kent het antwoord al, het antwoord maakt deel uit van je geheugensysteem. Maar geheugen is geen intelligentie, onthoud dat. Intelligentie is het vermogen je met een openhartig welkom, met intense helderheid te verheugen in het nieuwe. Alleen al door het nieuwe gade te slaan, komt de respons vanuit je meest innerlijke kern. Dat is de weg van Bewustzijn. Wie Bewust is, in aandacht is, wordt voortdurend met het nieuwe geconfronteerd. Eigenlijk is hij op zoek naar het ultieme nieuwe, dat nooit oud wordt dat altijd nieuw is.

Waarom is het nieuwe zo angstaanjagend?
Omdat je nog steeds in de mind zit, en je niet weet wat meditatie is.  De mind houdt van het oude. Met het oude is de mind reuze op zijn gemak, omdat hij alle antwoorden kent. Hij voelt zich niet hulpeloos, hij voelt niet dat hij moet kiezen tussen deze manier of die manier. Hij weet precies wat het juiste antwoord is. De mind wil nooit dat je met het nieuwe in aanraking komt; hij blijft je in een kringetje laten ronddraaien met het oude.
Bewustzijn is juist het tegenovergestelde van de mind. Zoals de mind beperkt is tot het oude, zo is Bewustzijn een verkenningsreis van het uitgestrekte gebied van het gehele universum. Wie in aandacht is wil elk moment bij het nieuwe komen, want alleen met het nieuwe wordt zijn intelligentie aangescherpt; alleen met behulp van het nieuwe wordt hij zelf nieuw. Alleen met het nieuwe voert de weg naar het ultieme.

Het oude is dood. Natuurlijk lijkt het oude erg gerieflijk. Het lijkt gerieflijk omdat je niets te doen hebt. Je hoeft niet eens intelligent te zijn. Je kunt achterlijk blijven, en toch tegenover de wereld doen alsof je een vooraanstaand intellectueel bent, omdat je geheugen gevuld is met allerlei informatie. Het geheugen is geen onderdeel van je bewustzijn; het geheugen is een onderdeel van je lichaam. Het geheugen is enkel een mechanisme zoals iedere computer: je voedt het met informatie, en met alles waarmee je het voedt, voelt het zich volkomen thuis. Het geheugen kent het. En kennis geeft je een zekere macht. Je bevindt je in een territorium waar je de heerser bent, je kent alles.
Het onbekende, het nieuwe ontmaskert plotseling je onwetendheid, en dat doet pijn. Je wilt niet weten dat je onwetend bent; daarom is het nieuwe eng. Maar je onwetendheid is enorm. Als je niet gesloten wil blijven, absoluut niet ontvankelijk en ongevoelig voor het ontzagwekkende bestaan dat beschikbaar is om op elk moment het jouwe te zijn, raap dan je moed bijeen en kom uit je isolement.

Osho

Op een geweldige manier uitgewerkt, het verschil tussen de mind.  en het bewustzijn. Bij de mind ligt alles vast, geen wezenlijke groei meer, alles binnen kaders. Maar bewustzijn kan groeien en groeien en verruimen en verdiepen en meer en meer omvatten, is levend. Het kan meer en meer omvatten van het ultieme Bewustzijn. En t geweldige is het ware Bewustzijn is Liefde. Daar ligt ook een fundamenteel verschil met de mind en bewustzijn. Groei van bewustzijn betekent groei van die ware Liefde die in niets anders meer kan veranderen.  :)))

lieve warme groet Kagib



Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN