gewaarzijn

Ik kan deze hand bewegen zonder enig gewaarzijn,
en ik kan deze hand ook bewegen terwijl ik de totale beweging van binnen uit geheel waarneem.
De bewegingen zijn volkomen verschillend.
De eerste beweging is een robotbeweging, mechanisch.
De tweede beweging is een bewuste beweging.
En als je bewust bent, voel je die hand van binnenuit; als je niet bewust bent, ken je de hand alleen van buitenaf.

Jij kent je gezicht alleen in de spiegel, van buitenaf, omdat je geen waarnemer bent.
Als je gaat waarnemen, ga jij je gezicht van binnenuit voelen - en dat is zo een ervaring, jezelf van binnenuit waar te nemen.
Dan gaan er langzaamaan vreemde dingen gebeuren. Gedachten verdwijnen, gevoelens verdwijnen, emoties verdwijnen, en er is een stilte die je omgeeft.
Je bent net als een eiland temidden van een oceaan van stilte.

Osho

Die laatste zinnen zegt ie tuurlijk wel weer heel makkelijk. Hups, gedachten verdwijnen, emoties.
Gaat tuurlijk niet zomaar.
Maar, hier ligt weer een kans, voeling te krijgen met jezelf, met het nu. Hij beschrijft het hier zo mooi, bewust zijn en onbewust. Bewust zijn van je hand, de huid, hoe je hand beweegt, bewust bewegen en dan voelen, dat is allemaal van binnenuit. Geen automatisme, gewoonte. Dat onderzoeken, Contact maken met jezelf. Jezelf eigenlijk wakker maken. Ja, ga maar eens voor de spiegel staan. Voel je gezicht, de huid, voel het echt, de aanraking. Echt aangeraakt worden.

Er is niet zoveel belangrijk in het leven. Als je echt contact maakt, kan er zoveel wegvallen waar je eerst zo vol van was.
Alleen maar dit nu. Helemaal dit nu inademen. Dingen heel bewust aanraken, voelen het materiaal. Eventueel als hier mogelijkheid voor is, in relatieverband, elkaar heel bewust aanraken, heel aandachtig hierin aanwezig zijn. Zachte streling, voelen wat het met je doet. Dat kan van zo diepe betekenis zijn. Als het Hart mee mag doen in alles dat je aanraakt. Dan kan het Leven jou aanraken, beroeren, ontroeren.

lieve warme groet Kagib

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN