geweten en Bewustzijn

Je moet deze twee woorden begrijpen: geweten en bewustzijn.
Bewustzijn is van jou. Geweten is je door de maatschappij gegeven.
Het is een belasting van je bewustzijn.
Verschillende maatschappijen belasten je bewustzjn met verschillende ideeën, maar zij leggen allemaal het één of ander op. En als eenmaal iets aan je bewustzijn is opgelegd, kun jij je bewustzijn niet horen, is het ver weg. Tussen jou en je bewustzijn staat een dikke muur van geweten, die de maatschappij je vanaf je vroegste jeugd heeft opgelegd.

Osho

Het is natuurlijk maar welke terminologie je gebruikt.
Ik probeer het onderscheid zichtbaar te maken door het gebruik van een hoofdletter of niet.
Maar t is duidelijk wat hij hier mee wil zeggen.
Het geweten als een bepaald zijn door cultuur, of door een geloof. Daardoor geprogrammeerd zijn. Dit kan zo subtiel zijn. Maar voeling met het Bewustzijn wordt daardoor heel lastig, want het programma reageert meteen.
Het de-programmeren van al die programma's is niet eenvoudig. En toch mogelijk, als de intentie er is om vrij te komen. Onder de loep nemen alles van waaruit je leeft, waar je voor gaat, wat je belangrijk vindt. Is dat echt jij, of een van die programma's?
Wat onder al die programma's zit, is het Bewustzijn, en als je jezelf opent voor dit Bewustzijn, wat betekent als je je hart opent, dan wil het Bewustzijn je graag hierbij helpen.

lieve warme groet Kagib 

Reacties

Anoniem zei…
Het de-programmeren van je geweten is nog niet zo (ge)makkelijk. Je wordt iedere dag geconfronteerd met wat de maatschappij van je verwacht, hoe je je moet gedragen wat de wenselijke waarde en normen zijn die je worden opgelegd. Het is redelijk beklemmend, zeker als je een groot geweten hebt.

Vrij en bewust leven is wel waar ik naar wil streven, waar ik naar verlang, ik ben deze weg nog niet zolang geleden ingeslagen. Ik heb nog een hoop te leren, maar de weg ernaartoe is al zo'n verademing.

Lieve warme groet Esje
Kagib zei…
Ja, lieve Esje, zeker niet eenvoudig dat de-programmeren, dat begrijp ik wel. Je hebt ook een toetssteen nodig he, en dat is dat Bewustzijn, dat je daar meer en meer voeling mee krijgt wat echt Weet in alles dat is. Dan kunnen daarin alle programma's oplossen.
En ja, als je die intentie hebt dan krijgt alles zin he, want het gaat niet om resultaat, t gaat om de weg, want wat in jou is, dat Bewustzijn heeft geen enkel oordeel over jou is er gewoon voor jou Het wil je helpen, inspireren. :)

liefs Kagib

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS