24-9-73 oud en nieuw bewustzijn



Er is een nieuw bewustzijn en een volkomen nieuwe moraal nodig om een radicale verandering in de huidige cultuur en sociale structuur teweeg te brengen. Dit spreekt voor zich, maar toch lijken links en rechts en revolutionair gezinden hieraan voorbij te gaan. Elk dogma, elke formule, elke ideologie, is een onderdeel van het oude bewustzijn: zij zijn de produkten van het denken, waarvan de aktiviteit fragmentatie is - links, rechts en centrum. Deze aktiviteit zal onvermijdelijk leiden tot bloedvergieten van links of rechts of tot totalitairisme. Dit is wat overal om ons heen plaatsvindt. Men begrijpt de noodzaak van sociale, economische en morele verandering, maar de reaktie vloeit voort uit het oude bewustzijn, waarbij het denken de voornaamste acteur is. De chaos, verwarring en ellende waarin mensen terecht zijn gekomen, maken deel uit van het oude bewustzijn en zonder dit grondig te veranderen zal elke menselijke aktiviteit, politiek, economisch of religieus, alleen maar leiden tot wederzijdse destructie en vernietiging van de aarde.

Hoog in de bergen waren bijna geen vogels; er waren een paar kraaien, er waren herten en een enkele beer. De kolossale roodhoutbomen, de stillen, waren overal, alle andere bomen tot dwergen reducerend. Het was een schitterend landschap, volslagen vreedzaam omdat jagen niet toegestaan was. Elk dier, elke boom en bloem was beschermd. Zittend onder een van de massieve roodhoutbomen werd men zich bewust van de geschiedenis van de mensheid en de schoonheid van de aarde. Een dikke rode eekhoorn ging elegant voorbij, hield stil op een meter afstand, keek en vroeg zich af wat je aan het doen was. De aarde was droog, hoewel er een riviertje in de buurt was. Geen blad bewoog en de schoonheid van stilte hing tussen de bomen.

Men moet een licht zijn voor zichzelf: dit licht is de wet. Er is geen andere wet. Alle andere wetten zijn geschapen door het denken en daardoor fragmentarisch en tegenstrijdig. Een licht voor jezelf zijn is niet het licht van een ander volgen, hoe redelijk, logisch, historisch en overtuigend dit ook mag zijn. Je kunt geen licht voor jezelf zijn als je in de duistere schaduw leeft van autoriteit, van dogma's van meningen. Moraliteit is niet het produkt van het denken; het is niet het resultaat van uitwendige druk. Het heeft niets van gisteren of traditie in zich. Moraliteit is het kind van Liefde. Vrijheid is een licht voor jezelf zijn. Dan is er geen abstractie, iets dat door denken tevoorschijn wordt getoverd. In dit licht vindt elk handelen plaats en daarom is het nooit tegenstrijdig. Tegenstrijdigheid bestaat alleen als deze wet, dit licht, gescheiden is van handelen, als de handelende los staat van de handeling. Het ideaal, het principe, is de onvruchtbare beweging van het denken en kan niet samen met dit licht bestaan. Het een doodt het ander. Dit licht, deze wet, staat los van jou. Er is geen 'hoe'. geen systeem, geen praktijk. Er is alleen het zien dat het doen is. Je moet zelf zien, niet door de ogen van een ander. Dit licht, deze wet, is noch van jou noch van een ander. Er is alleen licht. Dit is Liefde.


Krishnamurti

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS