politiek



Boven in de bergen had het de hele dag al geregend. Het was geen milde, malse regen, maar een van die striemende stortregens die wegen wegspoelen, bomen ontwortelen op de hellingen, aardverschuivingen veroorzaken en rivieren doen razen, die dan na verloop van een paar uur weer tot bedaren komen.
Een kleine jongen speelde kletsnat in een ondiepe plas en lette geen ogenblik op het schelle, boze roepen van zijn moeder. Er kwam een koe de helling af over de modderige weg waarlangs wij naar boven liepen.
In de kamer brandde een vuur en er zaten diverse mensen te wachten om aan een gesprek deel te nemen. De regen, die tegen de ramen sloeg, had een grote plas op de vloer gevormd; het water kwam zelfs door de schoorsteen naar beneden en deed het vuur sputteren.
Hij was een begaafd politicus, een realist, uiterst oprecht en een vurig patriot. Hij was niet kleingeestig of zelfzuchtig, zijn streven was niet ten eigen bate, maar stond in dienst van een idee en van het volk. Hij was niet zomaar een welbespraakte volksmenner of een stemmentrekker; hij had moeten lijden voor de zaak die hij verdedigde; toch was hij, merkwaardig genoeg, niet verbitterd. Hij had zijn dromen, maar die had hij allemaal opzij gezet, ter wille van de politiek.

Is het niet opvallend hoeveel plaats er in kranten en tijdschriften besteed wordt aan politiek, aan wat politici zeggen en doen! Natuurlijk, er staan ook wel andere berichten in, maar het politieke nieuws overheerst; het economische en politieke leven is het allerbelangrijkste geworden. Uiterlijke omstandigheden - welstand, geld, rang, macht - lijken ons bestaan te beheersen en te bepalen. Uiterlijk vertoon - een benaming, gelegenheidskleding, het eresaluut, de vlag - is steeds belangrijker geworden.; dat het levensproces een totaliteit is wordt vergeten of doelbewust veronachtzaamd. Je in maatschappelijke en politieke activiteiten storten is immers veel gemakkelijker dan inzicht hebben in het leven als geheel. Betrokkenheid bij een of ander systeem van denken, of bij politieke of godsdienstige activiteiten, geeft ons de kans met fatsoen te ontkomen aan de nietigheid en het gesloof van het leven van alledag.  En ook met een benepen hart kun je over grote dingen en over gewaardeerde leiders praten; je kunt je oppervlakkigheid verbergen onder vlotte frasen over het wereldgebeuren; je rusteloze geest kan zich onbekommerd en onder algemene waardering wijden aan het propageren van de ideologie van een nieuwe of een oude godsdienst.


Krishnamurti

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN