open voor de Liefde



We bevonden ons hoog op de helling van een berg die uitzicht bood over het dal, en in de zon leek de brede rivier een zilveren lint. Hier en daar scheen zonlicht door het dichte bladerdak en er hing een geur van allerlei bloemen. Het was een verrukkelijke morgen; de dauw lag nog in zware droppels op het veld. De geurige bries, die uit het dal aanwoei, droeg verre geluiden aan van mensen, klanken van klokgelui en af en toe een scheepstoeter.
In het dal steeg de rook recht omhoog; de wind was niet sterk genoeg om hem te verspreiden. De rookkolom was mooi om naar te kijken; ze steeg op uit het diepst van het dal en probeerde tot aan de hemel toe te reiken, precies als die oeroude den. Een grote zwarte eekhoorn, die tegen ons tekeergegaan was, gaf het tenslotte op, kwam uit zijn boom naar beneden om ons nader te inspecteren en verdween toen, gedeeltelijk voldaan, met grote sprongen. Er vormde zich een heel klein wolkje, maar overigens was de lucht helder en zacht bleekblauw.

Te kijk staan is niet gemakkelijk; en hebben we ons nu zélf blootgegeven? Hebben wij die kast opengemaakt die we zo zorgvuldig op slot hadden gedaan, toen we er alles ingepropt hadden wat we aan het gezicht wilden onttrekken? Willen we die openmaken om te kijken wat er in zit? Willen we dit echt? Of spelen we alleen maar met dat voornemen? Als hij eenmaal open is, al is het maar op een kier, kan hij niet meer dicht. Die deur zal altijd open blijven staan, dag en nacht, de inhoud zal naar buiten stromen. We kunnen proberen ervoor op de loop te gaan, zoals we gewend zijn te doen, maar het blijft op ons wachten en op ons loeren. Willen we hem echt openmaken?
Openmaken en kijken! Om rijkdommen te vergaren moeten we anderen pijn doen, we moeten wel wreed en zelfzuchtig zijn; er valt niet te ontkomen aan meedogenloosheid, sluwe berekening en oneerlijkheid; we kunnen niet anders dan streven naar macht, die egocentrische manier van doen, die we alleen maar afdekken met zulke aangenaam klinkende woorden als verantwoordelijkheid, plicht, doelmatigheid, rechten.


Krishnamurti

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN