doelen resultaten



Door de open ramen kwam een warreling van geluiden: het luide gepraat en geruzie in het dorp, een locomotief die stoom afblies, het geroep van kinderen en hun spontane gelach, het gedender van een passerende vrachtwagen, het zoemen van bijen, en het schrille gekras van kraaien. En te midden van al dat rumoer kwam zachtjes ongezocht en niet genodigd, een stilte de kamer in. Dwars door woorden, redeneringen, misverstanden en strubbelingen heen, spreidde die stilte haar vreugde uit.
Het bijzondere van die stilte is niet dat rumoer, gepraat, woorden, ophouden; om die stilte te omvatten moet de geest zijn vermogen tot expansie verliezen. Die stilte is vrij van alle dwang, conformering en inspanningen; ze is onuitputtelijk en dus altijd nieuw, altijd fris. Woorden zijn aan die stilte evenwel vreemd.

Waarom proberen we resultaten te bereiken, doeleinden te verwezenlijken? Waarom streeft de menselijke geest altijd een of ander doel na? En waarom zou hij niet een doel nastreven? Is het niet zo dat we, als we hiernaartoe komen, op zoek zijn naar iets, een of andere ervaring, een of andere beleving van vreugde? We zijn moe geworden, we zijn al die dingen waar we mee gespeeld hebben beu; we hebben ons daarvan afgekeerd en nu willen we een nieuw stuk speelgoed hebben om mee te spelen.
Op dezelfde manier als een vrouw die etalages gaat kijken, gaan we het een na het ander langs, tot we iets vinden wat ons helemaal bevalt; en dan strijken we neer, en onze ontwikkeling blijft stilstaan.
Altijd hunkeren we ergens naar; en nadat we allerlei dingen geprobeerd hebben, waarvan de meeste ons niet bevielen, willen we nu het meest essentiële: God, waarheid, of hoe je het noemt. We willen een resultaat, een nieuwe ervaring, een nieuwe sensatie, die duurzaam zal zijn, wat er ook gebeurt. We zien nooit in hoe nutteloos resultaten zijn, dat zien we alleen van een bepaald resultaat; dus dwalen we van het ene resultaat naar het andere, altijd in de hoop datgene te vinden wat aan al het zoeken een einde zal maken.


Krishnamurti

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN