gevoeligheid en bot zijn



Het was de hele dag warm geweest en het was een beproeving om buiten te zijn. De schittering van de weg en het water, altijd al verblindend en indringend, werd door de witte huizen nog versterkt; en de grond, die eenmaal groen was, was nu helder goudkleurig en verdord. Het zou nog vele maanden duren voor de regens kwamen. Het riviertje was opgedroogd tot een kronkelend lint van zand. Een paar runderen stonden in de schaduw van de bomen en de jongen die voor hen zorgde zat een eindje verderop met steentjes te gooien en in zijn eenzaamheid wat voor zich uit te zingen.  Aan de andere kant van de heuvel stond het huis en we bereikten het bij zonsondergang. Vanaf het dak kon je de groene toppen van de palmen zien, die zich in een eindeloos golvende lijn tot aan het gele zandstrand uitstrekten. De palmen wierpen gele schaduwen af en hun groen was goudkleurig. Achter het gele zandstrand lag de grijzig groene zee. Massa's witte golven rolden op het strand aan maar waar het dieper werd, was het water kalm. De wolken boven de zee begonnen te kleuren, hoewel de zon ver daarvandaan onderging. De Avondster liet zich net zien. Er was een koele bries opgestoken, maar het dak was nog warm.

Open en kwetsbaar zijn betekent gevoelig zijn; waar sprake is van terughoudendheid, is ongevoeligheid in het spel. Dat wat kwetsbaar is, heeft geen zekerheid, het is vrij van 'morgen'; dat wat open is, is het onuitgesprokene, het onbekende. Dat wat open en kwetsbaar is beschikt over schoonheid; dat wat zich afsluit is bot en ongevoelig. Botheid is, net als geslepenheid, een vorm van zelfbescherming. Deze deur zetten we open, maar die laten we dicht, want we willen de frisse wind alleen door een bepaalde opening naar binnen laten. Nooit gaan we naar buiten of doen we alle deuren en vensters tegelijk open.
Gevoeligheid is niet iets dat je op den duur eigen wordt. Wie bot is kan nooit gevoelig worden; wie bot is blijft altijd bot. Domheid kan nooit intelligent worden. Proberen intelligent te worden is dom. Dat is een van onze problemen, is het niet? We proberen altijd iets te worden en die botheid blijft.


Krishnamurti

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN