verzamelen



Na enkele dagen kwam een rood met zwarte eekhoorn, toen hij eenmaal aan ons gewend was, naderbij en ging op de vensterbank zitten om min of meer knorrige geluidjes te maken. Hij wilde kennelijk nootjes. Waarschijnlijk hadden alle bezoekers van dit gebied hem nootjes gevoerd, maar nu waren er niet veel toeristen meer, en hij moest nodig een wintervoorraad aanleggen. Het was een vrolijke, bedrijvige eekhoorn, altijd klaar om te verzamelen wat hij maar kon voor de vele maanden van kou en sneeuw, die op komst waren.
Hij huisde in een holle boom, die vermoedelijk al jarenlang dood was. Zodra hij een nootje te pakken had, rende hij over het veld naar de hoge stam, raasde luidruchtig omhoog, onder het uiten van dreigende, agressieve geluidjes, verween in een gat en suisde dan weer zo snel langs de stam omlaag dat je dacht dat hij zou vallen; maar dat gebeurde nooit.
Op een ochtend namen we er de tijd voor hem een hele zak nootjes te voeren; hij werd heel vertrouwelijk en kwam zelfs in de kamer; zijn vachtje was glanzend en zijn grote kraalogen straalden. Hij had scherpe klauwtjes en een heel dikke staart. Het was een vrolijk, taakbewust diertje, en het leek wel of hij de eigenaar was van heel de omgeving, want alle andere eekhoorns hield hij er weg.

Om iets te kunnen ontdekken is toch vrijheid nodig, nietwaar? Als je vastligt, als je zwaar beladen bent, dan kom je niet ver. Hoe kun je echter vrij zijn als je, op welk gebied ook, aan het verzamelen bent?
De mens die iets verzamelt, of dat nu geld is of kennis, kan nooit vrij zijn. En al ben je dan misschien vrij van verzamelwoede wat materiële dingen aangaat, weetgierigheid is ook gebondenheid, ze houdt je in haar greep. Is een brein dat aan de leiband gaat van verworvenheden, onverschillig van welke aard, ooit in staat verre zwerftochten te maken en ontdekkingen te doen? Is deugd een kwestie van verzamelen van hoedanigheden? Kan de geest van iemand die deugden verzamelt ooit echt deugdzaam zijn? Wil deugd niet zeggen dat je alle 'worden' achter je gelaten hebt? Ook je karakter kan gebondenheid inhouden. Deugd kan nooit slavernij zijn, alle verwerven is dat echter wel.


Krishnamurti 

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN