zoeken



Iedere morgen kwamen er twee goudgroene vogels met lange staarten de tuin in vliegen; ze streken neer op een bepaalde tak, waar ze zich kostelijk vermaakten en tegen elkaar zaten te roepen. Ze waren erg rusteloos, ze waren met hun trillende lijfjes voortdurend in beweging, maar ze waren verrukkelijk om te zien; het leek wel of ze het vliegen en het spel nooit moe zouden worden.
Het was een beschutte tuin met een voortdurend komen en gaan van allerlei vogels. Twee jonge, gladharig en vlug, met een geelachtig vachtje dat glansde in de zon, zaten elkaar regelmatig over de lage tuinmuur achterna en glipten dan door een opening de tuin in. Maar wat waren ze zelfs in hun spel behoedzaam en oplettend: ze bleven vlak bij de muur en hun rode oogjes keken aandachtig en waakzaam. Af en toe kwam er een oude, gezellig dikke door datzelfde gat de tuin in schommelen. Het moet hun vader of hun moeder zijn geweest, want op een keer waren ze met zijn drieën. De een na de ander kwamen ze door het gat de tuin in, achter elkaar staken ze het grasveld over en verdwenen tussen de struiken.

De wetenschapper, de geslepen politicus, iemand die ongelukkig is of een zieke, ieder zoekt op zijn eigen manier en besluit van tijd tot tijd iets anders te gaan zoeken. We zoeken allemaal, maar kennelijk hebben we ons nooit afgevraagd waarom we zoeken. We hebben het nu niet over wát we zoeken - dat kan zowel iets bewonderenswaardigs zijn als iets verachterlijks - maar wij proberen erachter te komen waarom we eigenlijk zoeken. Wat is dat voor een drang die ons aldoor voortdrijft? Valt daar niet aan te ontkomen? Gaat dat eindeloos zo door?
Wij krijgen de indruk dat onze levensgang bepaald wordt door conflicten, in de een of andere vorm, en wij denken dat een leven zonder conflicten geen enkele betekenis zou hebben. Voor de meesten van ons staat ophouden met vechten gelijk aan de dood. Zoeken betekent strijd en conflicten, maar is dit nu een proces dat onontbeerlijk is voor de mens, of bestaat er een andere levensweg, zonder zoeken en zonder strijd?


Krishnamurti 

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN