zoeken en vinden 1

Laat hij die zoekt, niet ophouden te zoeken totdat hij vindt en wanneer hij vindt, zal hij zich ontzetten en wanneer hij zich ontzet heeft, zal hij zich verwonderen en hij zal heersen over het Al.

Wat zal hij zoeken? Wanneer en waar zal hij zoeken? Een koorddanser zal op het koord zijn evenwicht zoeken. Het is niet enkel een lichamelijk evenwicht, want ook zijn gemoed zal hij een geconcentreerde richting moeten geven. Ziel en lichaam zijn een. Zo zal de mens innerlijk het zwaartepunt van zijn lichaam zoeken en dit verbinden met het innerlijk evenwichtsgevoel. Hij zal niet over de wereld zoeken. Niet uit zijn huis gaan om te zoeken. Hij zal het zoeken moeten leren zoals men met een ontvangapparaat een bepaalde golflengte zoekt. Het is niet een intellectuele bezigheid. Het is een innerlijke bezigheid waarvan het doende zijn zich in de grootst mogelijke stilte en rust voltrekt. Het is een zoeken in zich, een innerlijk uitzien naar een subtiele stroom, aanvankelijk zo teer als het dwarrelen van een blaadje naar een rimpelloos watervlak.

Het is een plaats in zich ledig houden en als men zich met aandacht tot die leegte wendt wordt ogenschijnlijk alles leeg. De grote leegte. Zoeken in de leegte. 'Van de leegte hangt het gebruik van het vat af'. In het zoeken maak je het lichaam tot een vat, een vat vol stilte en kostelijke rust. Houd nooit op met zoeken. Houd altijd de plaats leeg in het gemoed als een zetel waar de vriend, de bruid of de bruidegom intrek zal nemen. Dat zijn maar zinnebeeldige namen. Het is met de geliefde vergeleken, de allerinnigste, de allerenige die het antwoord zwijgend met zich brengt in de ziel, zonder begoocheling, zonder zich op te dringen, zonder enige voorafgaande voorstelling of projectie van een persoonlijke wens. Het wordt genoemd de boodschapper, het wordt genoemd de middelaar, de vertrooster, zonder vorm of substantie.

Barend van der Meer

En de uitgesproken woorden:

http://media.putfile.com/zoeken-en-vinden-1

http://www.megaupload.com/?d=B53AKDDS

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN