de Wil 2

Daarom is het niet zo eenvoudig, persoonlijkheid te zijn in de zin van Jung, n.l. de hoogste verwerkelijking van de ingeboren aard van het individuele wezen. Een daad van de hoogste levensmoed, het absoluut ja-zeggen tot het individuele bestaan; en de overeenstemming met het universeel gegevene bij de grootst mogelijke vrijheid van de eigen beslissing. Ook Goethe spreekt over het geluk der mensenkinderen dat in de persoonlijkheid ligt. Hij zegt dat dit geluk alleen te leiden en te leven is indien de mens zich zelf niet 'mist'. Dit is de ware zin van zich zelf te vinden door zich zelf te verliezen.

Als het bewustzijnsorgaan wakker gaat worden is het aanvankelijk weinig stabiel. Daardoor wordt elke nieuwe gevoeligheid gekenmerkt. Evenals de gevoeligheid van de organische substantie de oriëntering van de levende wezens in de wereld mogelijk maakt, hebben wij ook innerlijk naar de groei van ons bewustzijn een fijngevoeligheid nodig, opdat we ons daarin niet alleen zullen handhaven maar ook opdat in toenemende mate onze innerlijke positieve krachten tot ontwikkeling kunnen komen. Door deze sensitiviteit ontstaan uit de differentiatie van de zenuwsubstantie nieuwe systemen van waarneming die in de innerlijke fase van bewustzijn op dezelfde wijze functioneren als de zintuigen van het lichaam.
Het gaat dus om het waarnemingsvermogen als psychisch organisme, dat in het dagelijks leven alle gelegenheid tot ontwikkeling geboden krijgt. Hoe fijner de vibraties zijn waarop het psychisch organisme reageert, des te zuiverder, nuchterder en waarheidsgetrouwer zullen we de geestelijke krachten die ons bewustzijn vormen kunnen waarnemen.

Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://media.putfile.com/B-de-Wil-2

http://www.megaupload.com/?d=H8LOLCM9

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS