de Wijngaard 1

Hij zeide: een goed man had een wijngaard. Hij gaf die aan pachters, opdat zij hem zouden bewerken en hij zijn vrucht zou ontvangen van hen. Hij zond zijn dienaar, opdat de pachters hem de vrucht van de wijngaard zouden geven. Zij grepen zijn dienaar, zij sloegen hem, nog even en zij zouden hem gedood hebben.
Toen zond de heer zijn zoon. Hij zeide: Misschien zullen zij eerbied hebben voor mijn zoon. Daar de pachters wisten dat hij de erfgenaam was, grepen zij hem, zij doodden hem. Die ore heeft, die hore.


Gelijkenissen kan men niet letterlijk opvatten. Er wordt een bepaald gehoor voor gevraagd. De letterlijke opvatting leidt tot misleiding. Het is n.l. niet mogelijk de wijngaard des heren te verpachten en degeen die het toch doet weet niet waaraan hij de mensen blootstelt. De wijngaard zelve is het meest verlangde, een hartstochtelijk beoogd doel om het voor zich te willen om het dan ondergeschikt te maken aan de macht der persoonlijkheid.
Het is algemeen bekend dat de hoogmoed van de mensen uit is op verovering van het heil en de lichtwereld om dan daarmede als een god de wereld te regeren en te beheersen en de medemensen aan het gezag ervan te onderwerpen. Zij die dit beogen trachten politiek te bedrijven met de wereld van het licht, iets dat natuurlijk in werkelijkheid onmogelijk is, maar niet is het onmogelijk er een illusie van te maken, een karikatuur om daarmede zichzelf en de mensen te bedriegen met een rijk dat voor de levende God veeleer een bespotting en een aanfluiting is.

Het gaat er altijd om - daar kan een ieder zeker van zijn - dat onze ogen en oren geopend worden en wij de illusie van de ware werkelijkheid te onderscheiden krijgen. Welk een strijd en moed ter waarheid daarvoor ook nodig is, nooit zal het de dichterlijke held die zich daarvoor opmaakt en die de waarheid liefheeft zich blijvend laten verstrikken in het web der vals vrome voorspiegelingen waarin vage beloften en zalvende woorden de plaats innemen van de hoogste onaantastbare realiteit die de belevenis van het beheer in de wijngaard met zich mede brengt.
Want de wijngaard is het stille en lichte rijk van de geest, het koninkrijk dat binnenin ons is en van waaruit het mogelijk is het licht, dat ons uit die wijngaard toebedeeld wordt, te laten schijnen. Niet met de bedoeling onze medemensen te bekeren (want wie kan dat en mag dat) maar om mild en versterkend in woorden en daden in het aardse leven werkzaam te zijn en waartoe het rijk van de geest een ieder in staat zal stellen die werkelijk van goeden wille is.

Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://www.megaupload.com/?d=EIGKV5ZA

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN