strijd in het hart 1

Jezus zeide: Zalig zijn zij die vervolgd werden, in hun hart; zij zijn het, die de Vader gekend hebben in waarheid.

Gedurende de vervolging, die de mens in zijn hart te verduren heeft, wanneer hij de moeilijke en steile weg gaat die tot het leven voert, leert hij een strijd kennen waarbij de strijd tegen de buitenwereld, die hem eventueel zou vervolgen, maar kinderspel is. Ja, des te meer bij de vervolging die hij in zijn hart deelachtig is, kent en ondergaat, des te beter is hij in staat wat hem van buiten af bedreigt met humor en gelatenheid tegemoet te gaan. Immers, het slagveld van het hart is heviger, bloediger en ellendiger dan welk ander, waar ook. Want die innerlijke strijd betekent dat er een hart aan flarden gaat, en dat is niet gering.
U die dit leest, zult zeggen: mijn hemel, wat betekent dit allemaal? Wie gaat nu voor zijn plezier eerst en voor alles, die steile en nauwe, bijna ontoegankelijke weg? We houden toch van ons gemak en je moet het ons nu niet te afschrikwekkend maken. Die strijd met de uiterlijke wereld waar je nb aan vervolging bloot staat is, is welletjes. Moet er nu nog een innerlijke vervolging bij komen?

Maar misschien kent u wel verschillende toespelingen op het hart van de mensen waaruit blijkt, dat het nu niet zo direct te vertrouwen is. Hoe het ons zelf gemakkelijk bedriegen kan, doordat we er krachten in laten heersen waarvan gebleken is dat zij niet betrouwbaar waren. In Genesis zegt God de wonderlijke woorden: 'Ik zal voortaan de aardbodem niet meer vervloeken om des mensen wil, want het verdichtsel van 's mensen hart is boos van zijn jeugd af aan'. Ook zijn er tal van toespelingen waarin hart en nieren worden beproefd en als u zelf nog niet ondervonden hebt wat dat is, dan kan ik u zeggen dat het geen geringe zaak is en dat er een strijd in het hart geleverd worden kan waarin het als het ware bij de wortel wordt afgewrongen.

Dat is niet iets om mee te spotten of over op te geven. Als het geschied is, is het geschied, en achteraf staat een mens versteld dat wat zijn hart genoemd wordt - of de streek van zijn gemoed - zoveel kan doorstaan en tegelijkertijd zó schoongeveegd kan worden. Het oog in ons ziet alle verborgenheden van het hart. Het doorziet alle dingen bij ons zelf en maakt ons bekend met alle gekrenktheden, alle bitterheden, alle verkeerdheden en kommer, met onze afgunst en bezetenheid, met onze jaloezie en trotsheid, met alle netten en garens waarin een mens zijn gevoeligheden kan vertroebelen en overheersen. Kortom, voordat we alle onzinnigheden die ons in het hart kunnen kwellen en die als evenzovele 'machten der lucht' op ons kunnen toestormen, overmeesterd hebben en tot zwijgen gebracht, moet er nog wel wat anders gebeurd zijn dan alleen maar het leed en de pijn die ons door onze armzalige vervolgers aangedaan kunnen worden.
Het vette, hoogmoedige hart zal zijn verbrijzeling tegemoet gaan en er zal plaats gemaakt worden voor openheid en blijdschap, voor vreugde en blijmoedigheid, al zijn tegenwoordig de woorden 'kracht, wijsheid, liefde en schoonheid' niet meer zo in.


Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://www.megaupload.com/?d=F9NBKBNK

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN