vervolging afsluiting

Trouwens, het is niet meer zo in de wereld dat er niet veel mensen meer zijn die het onrecht van de smaad en de vervolgingen door machthebbers en potentaten herkennen. Want ligt aan al die haat en al die afgunst niet een vertwijfelde toestand ten grondslag, een toestand die zo gevreesd wordt, dat men hem niet in het aangezicht durft te zien? Van eigen machteloosheid, van een groot tekort aan werkelijke liefde en warmte, van geïsoleerdheid van het innerlijk leven, van gebrek aan werkelijk begrip en ook van het zich verlaten gevoelen en buiten de gemeenschap geplaatst te zijn?
Is het eigenlijk niet te beklagen, dat men zich geroepen moet voelen de waarheidzoekers te vervolgen, te smaden en te vernietigen? Zonder het te beseffen is men in handen van de vorst der duisternis geraakt, waar de wetten heersen van afpersing en bedreiging, van zielevangerij en angstaanjaging. Wetten die steeds weer chaos verwekken. Zijn de mensen voor het grootste deel niet slachtoffers van de machten der duisternis en zal niet alles in het werk gesteld worden door allen die deze dienen, om die noodlottige invloed te vergroten en over de hele wereld te blijven uitbreiden? Maar er is allang aan deze duistere invloeden paal en perk gesteld, zodat ze tot een kleiner gebied terugverwezen worden. Nooit echter al de aarde geheel van deze duistere machten bevrijd kunnen worden.

Er is dus geen plaats ter wereld waar deze vervolging niet is. Immers, overal ontmoeten we de geest der ontkenning, die het licht van het binnenste leven afwijst en daarvoor in de plaats de kleine lichten van het hoogmoedig intellect plaatst.
Natuurlijk wordt met die zaligheid niet de toestand bedoeld die ontstaat omdat anderen ons haten. Niemand zal het aangenaam vinden gehaat te worden. Maar de haat vindt geen plaats in de zegenrijke toestand van het innerlijk rijk waardoor nooit werkelijke schade kan worden aangericht. Men kan de mens treffen in zijn vergankelijk bezit, naar zijn goederen of naar zijn lichaam en alles wat met het aangenomene samenhangt. Maar men kan hem niet bereiken in zijn geestelijk eigendom dat van een veel grotere waarde is, ja van een onvergelijkelijke werkelijkheid is en waarvan bovendien die bijzondere kracht uitgaat die alle verlies aanvult en alle geslagen wonden heelt. En dat alles omdat men de moed heeft zich zelf te blijven, wanneer men zich gevonden heeft.

Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://www.megaupload.com/?d=FTEK1RWK

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN