vervolging 1

Jezus zeide: Zalig zijt gij wanneer zij u haten en u vervolgen en geen plaats zal gevonden worden daar waar gij vervolgd zijt.

Indien de mens de waarheid liefheeft, krijgt hij deel aan de kracht der waarheid. De kracht der waarheid stelt hem in staat heerschappij te hebben over zijn eigen gedachten, over het geweld der affecten, over situaties die onmogelijk te beheren of te beheersen schijnen te zijn en toch vermag hij dat. Indien een zoeker op weg is naar het ware leven en de merktekenen herkent zoals die door Jezus worden aangeduid, bereidt hem dat een zo kostelijke vreugde als niets ter wereld hem dat vermag te verschaffen. Ook de vriendschappen en liefde, die hij op deze weg ontmoet, zijn van een niet te evenaren kwaliteit.

Toch gaat het leven van de zoeker niet steeds over rozen. Er zijn vele moeilijke hindernissen en voetangels en klemmen waar men intrapt zonder ze voordien bespeurd te hebben. Het zoeken naar het ware leven, dat vergeleken is met het koninklijk rijk, vraagt veel strijd en het duurt lang voor de uiteindelijke zege is behaald. Een dergelijk leven verdraagt geen gemakzucht noch traagheid of behoudzucht. De jongere mens die het pad bewandelen wil, zal zich plotseling geplaatst zien tegenover schijnbaar onoverkomelijke moeilijkheden en tegenstanden die opgewekt worden bij hemzelf en zijn medemensen.
Zij die de weg kiezen die tot het zelf voert, zijn anders dan de behoudenden en de gemakzuchtigen; de trage massa ziet in hen een vijand die op niets ontziende wijze bestreden moet worden. Zij, de zoekers en strijders, geven door hun spontaniteit, hun zwakheden en tekorten, die eigenlijk ieder mens heeft, in hoge mate aanstoot aan hun medemensen. Men zou eigenlijk nog liever zien, dat de zoekers ondergingen aan die tekorten en fouten, dan dat ze moedig hun weg blijven volhouden, ja zelfs tot het diepste punt der verlorenheid, waar ze door hun oprechte instelling en trouw tenslotte in hogere zin gevonden worden.

Men zal zich niet afvragen wat die jongeren bezielt, indien ze een waarachtig en echt leven voorstaan, dwars van huichelarij, maar men zal direct klaar staan met veroordeling en ergernis een denigrerende tactiek te gaan toepassen. Zij die veroordelen, beginnen met de grootste stelligheid de waarheidzoekende mens eigenschappen toe te dichten en woorden toe te schrijven zoals hun domheidsmacht dat meent te zien en die ze uit hun eigen onwelriekende mond voortbrengen. Ze herkennen niet de geesteshouding waaruit de vrije gedachten voortkomen. Ze willen iemand in het ongelijk stellen eenvoudig door kwaad van hem te gaan spreken. Dat moeten ze wel doen om zich te kunnen handhaven in hun eigen manier van leven. Anders moet noodwendig een innerlijke ineenstorting plaats vinden. Om zich zelf niet te moeten verachten en te veroordelen, worden zij door hun zelfzucht, hun eerzucht, hun heerszucht en ijdelheid gedwongen het leven van anderen verachtelijk te maken om voor minachting voor zichzelf gevrijwaard te zijn.


Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://www.megaupload.com/?d=0PD0QNSR

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN