de Parel 1

Jezus zeide: Het Koninkrijk van de Vader is gelijk een man, een koopman, die waar had en een parel vond. Die koopman was verstandig. Hij verkocht de waar, hij kocht de ene parel voor zich zelf.
Zoekt ook gij naar de schat, die niet ophoudt, die blijft, waar de mot niet nadert om te eten waar de worm niet verderft.


Het is een bekende gelijkenis. Het Koninkrijk als koninklijke staat voor de ziel waarover de goddelijke geest zijn heerschappij heeft, wordt vergeleken met de parel aller parelen. Al het andere wordt daaraan ondergeschikt en menigeen zal zich verzetten om die ondergeschiktheid te erkennen. Indien iemand die parel gekozen heeft, zal hij alles in hem wat van minder waarde is, daaraan ondergeschikt maken. Al het andere wordt dus dienaar en de wil tot het parelschap voert de heerschappij.
Maar alleen in de mens en niemand behoeft het te weten, en het is geen besluit dat men voor zich uitbazuint.

Men heeft dus de liefde ontdekt die alle liefde waardig is, hoe men haar ook noemt, haar bestemming aanduidt of waarop men haar ook richt. Hier is geen teleurstelling mogelijk, geen terugslag die erkend wordt, geen humeur dat de overhand krijgt, geen eigenzinnigheid of zelfingenomenheid, geen vorm van ijdelheid of van zelfaanbidden, geen behoefte aan erkenning of bevestiging, hoe aangenaam dat op zichzelf ook mag zijn.
Al het andere in het mensenleven, hetzij verlies van bezit, prestige of leven, hetzij afscheid in welke vorm ook, de liefde tot de parel vergoedt dat allemaal en overheerst van dag tot dag, van uur tot uur, van seconde tot seconde.

Het is de parel van hem, die haar heeft uitverkoren en herkend. Men is dus in een zeer gelukkige omstandigheid als men die gekozen heeft. Het betekent een vreugde die inleidt tot een nooit eindigend geluk, dat slechts voortkomt uit de liefde die men aan het Koninkrijk toedraagt, een liefde die geheel natuurlijk en begrijpelijk is, omdat zij ons oorspronkelijke rijk betreft, een rijk waarin wij, zoals nergens anders thuishoren.
Het brengt de zonderlingste konsekwenties mee, waarover de lach toch zegeviert, omdat alles gehuld wordt in de zachte humor van een begrijpen waarin men, bevrijdend en herkennend, het eigen lijden en dat van zijn medemensen opneemt.

Want wie zal u ooit kwalijk nemen dat ge de weg van het licht verlangt te gaan, ook al behoeft ge dat aan niemand te zeggen. Natuurlijk zult ge andersdenkenden ontmoeten, maar het zal niet nodig zijn dit gegeven tot onderwerp van een discussie te maken. Men maakt de geliefde nu eenmaal niet tot een onderwerp van tegenstrijdigheden. Dat alles zou op twijfel en besluiteloosheid berusten en zou slechts de helderheid van uw willen vertroebelen en uw besluiten vertragen.
En we begrijpen dat het hier de schat betreft 'die niet ophoudt', waarmee niet de statische absoluutheid ervan uitgedrukt is, waardoor ze als beginsel aangeduid zou kunnen worden, maar de eeuwige onveranderlijke toename en groei, zodat aan het koninkrijk, hoe begrensd het ook aanvankelijk lijkt, geen einde blijkt te komen en zijn grootte toeneemt met de graad van het opkomend licht in schoonheid en openheid.


Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://www.megaupload.com/?d=U1FLNUW6

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN