het Bruidsvertrek 1

Jezus zeide: Velen staan bij de deur, maar de eenlingen zijn het, die zullen ingaan tot het bruidsvertrek.

De eenlingen kunnen geen navolgers zijn, want dan zouden het geen eenlingen zijn. Dus ook niet in het bijzonder de discipelen van Jezus die als zodanig onderscheiden worden. Eenlingen suggereert een toestand van 'niet een ander' te zijn, het beantwoordt in alles wat men doet en zegt, aan wat men zelf is. En wat men zelf is, het ware Ik, is de verbindingsschakel met dat waarin de mens geworteld is. Het Ik is de wortel zelf die zich uitstrekt in het rijk van de geest, in het godsrijk, zodat de merkwaardige paradox ontstaat dat we ons zelf en onze god vinden in ons eenlingschap en nergens anders.

Op deze weg moet de mens zich innerlijk van alle aanhang ontdoen, niet uit onverschilligheid, maar om de innerlijke naaktheid te leren kennen en daardoor in dit leven al, in het heden, de verborgen lichtgestalte, die hij is, en waaraan zijn werkelijke natuur beantwoordt. Want deze lichtgestalte is in kracht toegenomen door het besef van zijn eenlingschap en hij zal dit ervaren als hij door de dood heenschrijdt, omdat 'het eenling zijn' daardoor niet verstoord worden kan.

De individualiteit van ieder mens waarborgt dit eenlingschap en de sentimentelen zullen dit vol verdriet afwijzen en zeggen: maar het is verschrikkelijk om altijd zo alleen te zijn. Dat is echter verkeerd gezien. Het zuiver individuele in ons, is het onverstoorbare en tegelijk ondeelbare. Het is positief, stralend van natuur en is in de Bergrede vergeleken met het licht op de kandelaar. Het licht verlicht en dat is de zin en het zijn ervan. Het is een alverwarmend licht, aldoorkoesterend en genezend en een ieder die ermee in aanraking komt zal dit ervaren, hoezeer hij ook geneigd zal zijn zich daarin te blijven ophouden om er meer en meer deel aan te krijgen. Maar dan pas zal het zichzelf genoeg zijn, het deel zijn van de eenling, wanneer hij begrijpt dat hij naar zijn wezen zo'n verwarmende en verlichtende zelfstandigheid is.

Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://www.megaupload.com/?d=L07XC8I9

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN