brieven D 3

O, er zijn eindeloze variaties van psychismen, van merkwaardige aandriften en impulsen die alle er om strijden om het stuur van ons bewustzijn als brein te veroveren. Popelen om aan het woord te komen, om ook eens flink wat te zeggen, om ons niet onbetuigd te laten, te veel om alles op te noemen en dat in ons te keer kan gaan van jewelste.
Dit alles moet met enige humor doorzien worden, zodat we van onszelf niet een spookhuis behoeven te maken. Wilt u de tegenwoordigheid van geest leren kennen dan zijn we genoodzaakt om in iedere omstandigheid ons voornemen te herinneren dat we tot een heerschappij willen komen over al die scharen in ons, niet uit dwangmatigheid of machtsgevoel maar eenvoudig door de kracht der stilte in ons te versterken waardoor ons gehoor wordt gescherpt en onze ogen meer en meer opengaan.

O het is verbazingwekkend wat zich in de schuilhoeken van ons innerlijk leven kan verbergen en plotseling naar de oppervlakte schieten in ons brein om het overhoop te halen. De mens is oneindig veel meer dan alles wat zijn lichaam als een kraak-woning beschouwt en zich er gaan vestigen alsof het er thuis hoort en er nooit meer weg te krijgen is.
Het allerinnerlijkste milieu is stralend licht uit eigen natuur. Het is haast niet te begrijpen dat zo weinig mensen in deze zin zichzelf geloven. Misschien zijn de ervaringen van het verleden, waardoor ze dan ook veroorzaakt zijn zodanig dat ze steeds willen blijven overheersen en nu in het vervolg voor altijd de toon willen aangeven. Maar tijdsbeelden, hetzij herinneringen uit een indrukwekkend verleden of beelden van hoop en verwachting op een betere toekomst, verbleken en lossen op in de kracht van dit lichtend milieu, als we het leren aanschouwen.

Lieve lezers, wordt niet boos op mij en scheldt nooit op uw lichaam. Laten we erop toezien wie en wat er eigenlijk in woont en die wonderbaarlijke kwaliteit liefhebben en aandacht schenken die in het middelpunt van al onze krachten is gevestigd. Dat middelpunt is het hart. Het is de zetel van de ziel, het is het middelpunt der wereld. Er is één die u nooit verlaten zal en hij woont in de binnenkamer van uw eigen hart. Hij woont in ons, in het hart der wereld, in het hart van het heelal. Ieder klein hart wordt omvat door een groter hart, iedere kleine woonstee wordt omhuld door een grotere woonstee. Het hart omvat het gehele lichaam in alle uiterste hoeken. Het klopt in de voeten en onder het schedeldak. Het klopt in al onze zintuigen en er is niets in ons lichaam of het klopt er. Het is het hart dat het brein doet zwijgen en zich mededeelt in een kracht die we willen noemen en geloven, die we lieven noemen en genezen. Daarom zullen de mensen zich in werkelijkheid niet alleen maar aan lege hersenschimmen overgeven, maar zoeken naar inhoud aan vreugde en licht, aan gezondheid en warmte.

Er wordt gezegd: in de linkerzijde van het hart verzamelen zich de aardse hartstochten en verstrooiende affecten. Om het te maken tot een brandpunt van de onuitblusbare zon moet het verstand zich met die linkerzijde verbinden, waardoor een kringloop gesloten wordt van krachten van de geest die in het lichaam de bloedsomloop voortdurend infiltreren. Dan denkt het brein met het hart en zijn de lichten van hoofd en hart verwisseld.


Barend van der Meer

De uitgesproken woorden

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

BEET VAN BEWUSTZIJN

KARMA NEMESIS