5-9-61 Liefde

Uitkijkend vanuit een van de bovenste ramen op de achtste verdieping zag je dat de bomen langs de avenue geel, roodbruin en rood werden tussen een lange rij van groen. Vanaf die hoogte gezien waren de boomtoppen schitterend van kleur; het geraas van het verkeer drong daar doorheen naar boven, wat het lawaai enigszins dempte.
Er is alleen maar kleur, er zijn geen verschillende kleuren.
Er is alleen Liefde en er zijn geen verschillende uitdrukkingswijzen van liefde; de verschillende categorieën van liefde zijn geen liefde. Wanneer liefde wordt opgedeeld in fragmenten als goddelijke en zinnelijke liefde, is ze niet langer Liefde. Jaloezie is de rook die het vuur verstikt en hartstocht wordt onzinnig als er geen soberheid is, maar er is geen soberheid zonder zelfovergave, die nederigheid in uiterste eenvoud.

Neerkijkend op die massa van kleur met zijn verschillende tinten, is er alleen maar zuiverheid, hoe verbrokkeld doe zuiverheid ook mag zijn. Onzuiverheid echter - hoe sterk ook veranderd, bedekt of weerstaan - zal altijd onzuiver blijven, evenals geweld. Zuiverheid is niet de tegenstelling van onzuiverheid. Onzuiverheid kan nooit zuiver worden, evenmin als geweld ooit geweldloosheid kan worden. Geweld moet eenvoudig ophouden te bestaan.

Krishnamurti

Reacties

piet stuitje zei…
Zuiverheid is niet de tegenstelling van onzuiverheid. Onzuiverheid kan nooit zuiver worden, evenmin als geweld ooit geweldloosheid kan worden. Geweld moet eenvoudig ophouden te bestaan.

'Overwin het kwade door het goede'
Kagib zei…
Ja Piet maar dat echt Goede is niet van deze wereld want dan blijven we verstrikt in de wisselwerking goed/kwaad. Het alleen Goede omvat goed/kwaad met Liefde en begrip. :)))

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN