1-9-61 fragment en geheel

Het leven in de totaliteit heeft aandacht voor het fragment, maar het fragment kan nooit de totaliteit begrijpen. Toch is dat wat we steeds proberen te doen, vast te houden aan een klein stukje en toch proberen het geheel te grijpen.
Het bekende is altijd het kleine, het fragment, en met het kleine zoeken we het onbekende. We laten het kleine nooit gaan; van het kleine zijn we zeker, het geeft ons geborgenheid, dat denken we tenminste. Maar in feite kunnen we nooit van wat dan ook zeker zijn, behalve waarschijnlijk van oppervlakkige mechanische dingen en zelfs die laten ons in de steek.

Hoe we er ook naar mogen hunkeren, psychologisch en innerlijk bestaat er geen zekerheid, geen bestendigheid, noch in onze onderlinge betrekkingen, noch in ons geloof of in de goden van ons brein. Het intense verlangen naar zekerheid, naar een soort bestendigheid en het feit dat er geen enkele bestendigheid bestaat, vormen de diepste kern van de botsing tussen illusie en werkelijkheid.
Het is van oneindig meer belang het vermogen om illusies te scheppen te begrijpen, dan de werkelijkheid te begrijpen. Het vermogen om illusies te scheppen moet volledig tot een einde komen maar werkelijkheid is geen beloning. Wat onwaar is moet verdwijnen, niet om wat waar is te verkrijgen, maar omdat het onwaar is.

Krishnamurti

Reacties

piet stuitje zei…
"Het bekende is altijd het kleine, het fragment, en met het kleine zoeken we het onbekende. We laten het kleine nooit gaan; van het kleine zijn we zeker, het geeft ons geborgenheid, dat denken we tenminste."

'Little things mean a lot'...dat geldt dus ook voor het- weer loslaten- van de kleine dingen

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN