29-10-61 meditatie

Het was heel vroeg in de morgen en nog donker.
's Nachts had het geonweerd en geregend; de ramen rammelden en de regen was de kamer binnengestroomd. Er was geen ster te zien, de hemel en de heuvels waren met wolken bedekt en het regende met furieus geweld. Bij het wakker worden had het regenen opgehouden; het was nog donker.

Meditatie is niet de beoefening of het volgen van een systeem of methode; die leiden er alleen maar toe dat de geest vertroebeld raakt en bewegen zich altijd binnen de grenzen van het bekende; binnen het gebied van hun werkzaamheid liggen wanhoop en illusies.

Het was heel rustig, zo vroeg in de morgen en geen blad of vogel roerde zich. Meditatie, die op onbekende diepten begon en met toenemende intensiteit en vaart doorzette, bracht het brein tot totale stilte, zuiverde de diepten van het denken, ontwortelde de gevoelens en ontledigde het brein van het bekende en zijn schaduw. Het was een operatie en er was niemand, geen chirurg, die haar verrichtte; het voltrok zich zoals een chirurg kanker opereert en daarbij ieder weefsel wegsnijdt, dat is aangetast, opdat het bederf zich niet opnieuw zal uitbreiden.

Het was meditatie zonder degene die mediteert.
Hij die mediteert komt altijd met zijn domheden en ijdelheden, met zijn eerzucht en begeerte tussenbeide. Hij die mediteert is zelf het denken dat door deze conflicten en gekwetstheden is gevoed, en in meditatie moet het denken volledig tot een einde komen. Dit is de grondslag voor meditatie.

Krishnamurti

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS