Tao is ledig




Tao is ledig.
Voor ieder gewoon begrip, voor ieder gewoon zintuiglijk vermogen, voor het gevoel, de reuk, de smaak en het gehoor, is Tao ledig en niet waarneembaar.


Jeetje is dit voor te stellen, wat hierboven staat?
Nee, alleen te ervaren te verwerkelijken.
Dan zul je het Weten.
En daarvoor, voor het zover is, wat prikkelt dit, prikkelt het iets, raakt het iets in je?
Tao is niks, Tao is alles.
Dit betekent niet, in het ervaren hiervan, dat je dan van niks meer kunt genieten. Dan kun je er juist van genieten, al is er wel minder en minder dat trilt. Dan kun je er volledig van genieten. Uiteindelijk kun je dan van alles genieten, valt het stuk van dualiteit weg, het ene is mooi, het andere is lelijk. Alles is beweging en verandering.
Tuurlijk de ziel kan een bepaalde voorkeur hebben. De trilling van schoonheid kan hoger en hoger worden en hiermee kunnen dan resonanties zijn met de buitenwereld, in dit her-kennen, meevibreren.
Maar uiteindelijk is dit niet Tao.

Het wordt uiteindelijk zoiets als alles of niets.
Als Tao zou wegvallen zou alles wegvallen. De algehele betekenis van leven, alles wat je doet en bent. Als die Verbinding verloren raakt.
In Verbinding wordt alles door Tao vervuld, maar er is hierin geen hechting meer. Het ankerpunt ligt in Tao. De rest wordt bijzaak. De rest wordt een spel dat je zo goed mogelijk probeert mee te spelen. Het spel van deze wereld al ben je niet meer van de wereld. Van dit spel kun je nog best genieten maar meer en meer versmelt alles tot dit Tao. En t zal niet verdwijnen als je, je ogen sluit of als je niets meer hoort, niet meer kunt tasten, niet meer kunt lopen niet meer kunt spreken. Tao blijft.


Kagib

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS