16-11-61 vernietiging vh bekende

We zijn bang voor deze totale vernietiging van het bekende, van de grond van het zelf, van het ik en het mijn; het bekende is beter dan het onbekende; het bekende met zijn verwarring, conflicten en ellende; vrij zijn van dat bekende zal misschien een einde maken aan wat wij liefde, relatie, vreugde, enz. noemen. Vrij zijn van het bekende, het explosieve onderzoek en niet de reactie, maakt een einde aan het lijden en dan is Liefde iets dat denken en voelen niet kunnen meten.

Ons leven is zo oppervlakkig en leeg; het bestaat uit onbetekenende gedachten en onbetekenende bezigheden, het is verweven met conflict en ellende en altijd op weg van het bekende naar het bekende, gevangen in het psychologisch verlangen naar geborgenheid.
Er ligt geen geborgenheid in het bekende, hoezeer we dat ook wensen. Geborgenheid is tijd; er is geen psychologische tijd; die is een mythe en een illusie die angst voortbrengt. Er is niets blijvends, nu noch later. Door juist onderzoek en door luisteren wordt het patroon dat door denken en voelen is gevormd - het patroon van het bekende - verbrijzeld. Zelfkennis, het Weten hoe denken en voelen te werk gaan, het luisteren naar iedere beweging van het denken en voelen, beëindigt het bekende. Het bekende brengt lijden voort; Liefde betekent vrij zijn van het bekende.

Krishnamurti

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS