religie




Ik heb de film van wilders gekeken.
En ja daar zit dan zo'n stukje in waarin een klein kindje paar jaar oud, kan net praten word geinterviewd. Geinterviewd over mensen die niet Moslim zijn. Als een automaat zegt ze, dat zijn beesten of zoiets, weet t niet precies meer. Maar dat is helemaal niet dat kindje dat is een programma dat in het kindje gestopt is en wat het kindje napraat.
Wat dat betreft alweer boel jaar geleden was r een documentaire beetje met hetzelfde thema. Daarin werden kinderen die 7 jaar waren geinterviewd. ook daar werd zozeer zichtbaar dat t kindje eigenlijk helemaal verdwenen was. Daarin werden de ouders zichtbaar in hoe ze vertelden over bepaalde onderwerpen, de religie, of bepaald politiek geloof, enz.
Heel erg triest eigenlijk hoezeer dat oorspronkelijke verloren raakt.
En ja uiteindelijk is alles wat dan verder in Wilders documentairevoor afschuwelijks uitgesproken word, ook n programma, alleen een wel heel diep ingrijpend programma wat vaker grote gevolgen heeft voor andere mensen. Maar de mens, de oorspronkelijke mens, wie die mens werkelijk is, is daarin helemaal verdwenen.

Was ook in Amerika, de bible belt. Miljoenen mensen eigenlijk ook totaal bepaald door t geloof, gebrainwasht zou je kunnen zeggen. Helemaal geprogrammeerd door de bijbel deze keer, hel en verdoemenis. Iedereen komt in de hel die niet christelijk wordt, alles in het kader van die bijbel. Totaal niet meer te bereiken die mensen. Dat vond ik t meest trieste bij mijn bezoek aan Amerika. Helemaal gevangen, bevangen door die droom.
Die mensen leven niet meer die worden geleefd door die religie al is t de islam of de bijbel of wat voor boek dan ook. Ze zullen ook nog minimaal te bereiken zijn als t echt totaal hun leven heeft bepaald vanaf de geboorte, want alles wordt geassocieerd vanuit dat boek.

Dus ja, ik zou zeggen t boek is geen probleem t is wat we met n boek doen. Ook in de bijbel staan hele mooie dingen, als je de innerlijke betekenis kunt proeven, in de Islam waarschijnlijk ook. Maar als alles geboden en verboden en regels wordt dan stopt de groei de mogelijkheid tot verandering. Dan kan een mens zo makkelijk van daaruit gemanipuleerd worden, bijna als een robot. De hele eigenheid is verdwenen, de individualiteit. Als iemand in Amerika in die bible-belt het in zijn bol krijgt en gaat roepen dood aan de islam dan zijn daar ook de poppen aan t dansen.
Hierin is geen verschil.
Spiritualiteit, echte spiritualiteit betekent bevrijding. Juist alle jasjes uit, geen geboden, maar tot begrip komen, inzicht, van binnenuit.
Als dat ware Leven heeft kunnen opstaan binnenin dan zal er niet meer geroepen worden dood aan wie dan ook.
Geboden kunnen vervuld worden van binnenuit maar niet opgelegd. Daarin ligt t fundamentele verschil.


Kagib

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS