pijnlijke ervaringen

Pijnlijke ervaringen zorgen voor groei.
Aangename ervaringen maken het leven wel heerlijk, maar op zich leiden ze niet tot groei. Dat doen pijnlijke ervaringen.
Lijden verwijst naar een gebied in jou waar je nog niet volgroeid bent, waar je moet groeien, transformeren en veranderen. Als je wist hoe je dat lijden moest gebruiken, o, wat zou je dan groeien. Verdoe je tijd niet met negatieve emoties. Verdoe je tijd niet als je er teleurstelling is als iets niet gaat zoals jij dat wilt. Kijk ernaar. Kijk naar wat dit zegt. Sla het gade. Kijk naar die teleurstelling, naar die neerslachtigheid. Wat zegt die over jou? Waarom deze reactie, van waaruit? Zonder oordeel. Gewoon zien wat is.

Negatief gevoel, ieder negatief gevoel is nuttig voor bewustzijn, voor inzicht. Het geeft je de kans het te voelen, het te bekijken alsof je naar iemand anders kijkt. In het begin zal de neerslachtigheid er nog steeds zijn, maar je hebt de verbinding ermee verbroken. Langzaam maar zeker zul je de neerslachtigheid of wat dan ook begrijpen. Naarmate je inzicht zich verdiept, zal ze zich steeds minder voordoen en uiteindelijk helemaal verdwijnen, als je het helemaal doorzien hebt.

Anthony de Mello

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS