dank en ja

Wat betekent houden van God? Je houdt niet van hem zoals je houdt van de mensen die je ziet, hoort en aanraakt, want God is geen persoon in onze zin van het woord. Hij is de onbekende. Hij is de volslagen Ander. Hij staat boven termen als 'hij en zij, persoon en ding'.
Wanneer we zeggen dat een publiek de zaal vult en de stem van een zanger de zaal vult, geven we met hetzelfde woord twee totaal verschillende werkelijkheden aan. Wanneer we zeggen dat we met ons hele hart van God houden en dat we met ons hele hart van onze vriend houden, drukken we ook met dezelfde woorden twee totaal verschillende werkelijkheden uit. De stem van de zanger vult de zaal niet echt. En we kunnen niet werkelijk in de gebruikelijke zin van het woord houden van God.
Met je hele hart van God houden wil zeggen dat je van ganser harte 'ja' zegt tegen het leven en alles wat het met zich meebrengt. Dat je zonder reserves alles aanvaardt wat God voor je leven heeft voorbeschikt. Dat je de geesteshouding hebt die Jezus had toen hij zei: 'Niet mijn wil, maar uw wil geschiede.' Als je God met heel je hart wilt liefhebben moet je de beroemd geworden uitspraak van Dag Hammarskjöld:

Voor alles wat geweest is, dank.
Tegen alles wat zal komen, ja.
Zoiets kun je alleen aan God geven. Hierin heeft hij geen rivalen. Als je begrijpt dat dit God liefhebben betekent, zie je onmiddelijk in dat het je niet belemmert je vrienden van ganser harte, teder en hartstochtelijk lief te hebben.
De stem van de zanger blijft in onbetwist bezit van de zaal, hoe volgepakt met mensen die zaal ook is. Die mensen zijn geen rivaal voor de stem. De enige rivaal is iets of iemand die maakt dat jouw houding van ja en van dank verzwakt.


Anthony de Mello

Reacties

Walter zei…
...dan blijk ik inderdaad 'God' lief te hebben...hihi, 'Hij'lijkt me op de proef te stellen, keer op keer toets ik de code verkeerd in!
Kagib zei…
Hihihi welke code, maar t valt zo allemaal zijn plek he, heb God lief en dan kan pas t volgende vervuld worden je naaste als jezelf. :)))

Walter zei…
..de code waarmee je moet bewijzen dat je geen robot bent! ( Om te kunnen reageren op je bericht) ;-)
Kagib zei…
Oooh hihihi kwis nie dat die er in zat. blieb nog n fijne avond. :)))

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN