INLEIDING OVER MEESTER ECKEHART

Onder de groten der mensheid, die, gedreven door de hunkering naar het oneindige, over de grenzen van het louter mens-zijn trokken, onder deze giganten van de Geest, die het tot een volledige bewustwording brachten, is Meester Eckehart (1260-1328) een der belangrijksten. De weg naar het kosmische Bewustzijn die hij wijst, is in hoge mate geschikt om de huidige mens tot verruiming van zijn bewustzijn te voeren, tot ware zelf-bewustwording en tot levende harmonie met het oneindige.
De naam van dit religieuze genie - Eckehart von Hochheim - is tot het symbool van zijn verkondiging geworden: hij heeft ons de opgang tot ons 'hoger tehuis' mogelijk gemaakt - tot het vaderland van de Ziel, tot het hart van het Al. HIj kon dat, omdat hij inzag dat hij, net als u en ik, van daarboven gekomen was en omdat hij krachtens de goddelijke vonk in het diepst van de ziel, standvastig weer omhoogschreed, naar de vaderlandse hoogten der Eeuwigheid!

Tijdens zijn leven en in de eeuw daarna, gold Eckehart voor ontelbaren als de uitverkoren gids naar de toppen van de kosmische bewustheid. En alle tekenen wijzen erop dat hij dit in de nabije toekomst voor tallozen wéér en nog volkomener zal worden. Want nog nooit was het verlangen zó vurig, nog nooit was de vraag naar de zin van het bestaan zó brandend als in onze tijd! De titanische geestelijke discussies in deze tijden van omkering en verbreking zijn tekenen van de opkomst van een nieuwe wereld waarvan het gloren in de zielen worstelt om de heerschappij met de duistere machten van een stervende tijd.
Het is het aan onze tijd toegezegde beleven van het verankerd zijn van ons bestaan in het eeuwige - door Eckehart zevenhonderd jaar geleden verbeid en ervaren - Kosmische Bewustzijn dat als onvervreemdbaar geestelijk erfgoed sluimert in de diepten van de ziel. In tijden van ommekeer, zoals wij die beleven, staat de mens meer open voor deze machten uit de diepte, is hij rijper voor de eeuwigheid en intenser verlangend naar het Al, en derhalve beter dan ooit in staat zich bewust te worden van zichzelf en van de volstrekt zekere werkelijkheid waarheen Meester Eckehart de weg wees.


K.O. Schmidt

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN