vrij zijn van gehechtheid

In wie gerecht is, mag niets anders werken dan uitsluitend God. Niets uiterlijks mag u tot handelen bewegen. Want alle werken die ge om uiterlijke redenen verricht, zijn onvruchtbaar. Wanneer uw werken leven en vrucht moeten voortbrengen, dan moet God u innerlijk aanraken, in het allerdiepst van de ziel, in uw zielengrond, en van daaruit tot werken aanzetten. Want alleen daar is leven. Daarom leven ook alleen de werken, die ge krachtens het aandrijven van binnenuit, vanuit uw diepste innerlijke grond volbrengt".

Wie in zijn zuivere natuur, vrij van alles wat scheiding teweegbrengt wil staan, die moet zich van alle personen losgemaakt hebben, zodat hij een mens aan de overkant van de zee, die hij nog nooit gezien heeft, al het goede net zo volkomen gunt, als iemand die bij hem is en zijn vertrouwde vriend is".
Zolang gij zelfs uw eigen persoon nog meer goeds gunt dan die mens die ge nog nooit gezien hebt, zijt ge nog verkeerd gericht en hebt ge nog geen blik in de grond van uw ziel geworpen.

Meester Eckhart

Eigenlijk zijn dit twee thema's.
Wat de eerste kolom betreft, dat is het waarlijk van binnenuit leven. Niet afhankelijkheid van wat om je heen is maar wat de respons daarvan binnenin in. Wat hierin wil, wat hierin dan het enig juiste antwoord zal zijn.
Dat is r tuurlijk niet zomaar. Bijna altijd reageren wij, vanuit wat voor achtergrond dan ook. Daardoor  kan God het Goddelijke niet meer door ons heen antwoorden.
Dus de eerste en belangrijkste fase is om zicht te krijgen op, overal waar wij reageren, dit te ontmaskeren dit te neutraliseren.
Pas dan kunnen we waarlijk van binnenuit leven, ligt daar de  laatste toetssteen in al ons handelen.

En de tweede kolom, ja, wil je vrij kunnen handelen wil God vrij door ons heen kunnen handelen, zullen we onthecht moeten zijn van alles en iedereen. Dat is tuurlijk ook een heel proces, dat is r niet zomaar. Ook daarin moet je eerst zicht krijgen waar je gehecht bent, waar je aan vast zit. Hoeft nog niet eens aan mensen te zijn. Kan ook aan ideeën zijn, status noem maar op.
Zolang je gehecht bent kan het Goddelijke zich niet door jou heen openbaren.

lieve warme groet Kagib

Reacties

Walter zei…
Even impulsief reagerende, alleen al vanwege de titel..Het is vaak al moeilijk gehechtheid te herkennen!
;-)
Kagib zei…
Hihihi ja vaker kom je er pas achter waar je gehecht aan bent, als t weggenomen wordt.

Maar echt waar uiteindelijk Weet je dat die onthechting plaatsgevonden heeft ongeacht de situatie. :)))

lieve warme groet Kagib

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN