Eckhart ontheven zijn aan leed

Geen vat kan twee soorten drank tegelijk inhouden: moet het wijn bevatten, dan moet men het water eruit gieten tot er geen druppel meer in is. Daarom, wilt gij de goddelijke vreugde in u verkrijgen, dan moet ge noodgedwongen de eindigheid weggieten tot de laatste druppel.Wat moet opnemen en ontvankelijk moet zijn, dat moet eerst leeg zijn. Hoe beter de zielkrachten kunnen opnemen, des te onbelemmerder en meer omvattend neemt de ziel op, voelt des te grotere zaligheid en wordt des te inniger één met hetgeen opgenomen werd. Tot tenslotte het hoogste vermogen van de ziel, dat aan alle dingen ontheven is en met het vergankelijke niets meer gemeen heeft, niet minder dan God Zelf in Zijn ganse wezen, in zich opneemt. En de Meesters zeggen dat deze eenwording met geen enkele aardse zaligheid te vergelijken is.

Meester Eckhart


Kan niet duidelijker wat hier staat. Het gaat er om dat wij totaal leeg worden van onszelf. We staan zelf steeds tussen God in. God wil deze plaats weer innemen. Daarvoor zullen wij moeten verdwijnen, waar wij vol van zijn. En dat kan van alles zijn.
Hoe leger we worden van onszelf, hoe meer God het Goddelijke ons kan vervullen. Dat is waarlijk vol-ledig worden.

'Zalig zijn de armen van geest' - dat wil zeggen: zoals het oog arm en ledig is aan alle kleur en juist daardoor zo ontvankelijk ervoor, zo is ook, wie arm van - arm aan - geest is, ontvankelijk voor alle geest. God is nu Geest. En de vrucht des Geestes is liefde, vrede en vreugde.Het pure arm-zijn, het absolute niets-eigens-bezitten, het volstrekte ledig zijn verandert ten enenmale de aard. Een luchtledige ruimte doet water opstijgen. En zo is het ook met u: wilt ge volle vertroosting en vreugde vinden in God, zie dan toe dat ge u losmaakt en ontledigt van het geschapene en zijn vertroostingen. Vertroost het eindige u niet meer, doch alleen nog maar God, zo hebt ge beide: het eindige en het oneindige, het hier en het daar. Aldus draagt het arm zijn aan, en ledig van alle eindigheid, de ziel omhoog in de oneindigheid Gods."

En ja hier weer n andere benadering vh 'arm van geest' zijn. Eigenlijk niet het begin maar t eind vh proces. Ware vervulling is niet van de zintuigen niet van wat je ziet of hoort of proeft of tast. Het Goddelijke kan dit alles vervullen waardoor de afhankelijkheid van de zintuigen verdwijnt. Juist daardoor bestaat hierin zo'n grote vrijheid omdat dit betekent dat alle afhankelijkheid van wat buiten jezelf is verdwijnt.
Bv actueel, zovele berichtjes die ik lees, oh was t maar weer lente, snakkend naar de lente. Als de Geest wakker geworden als t binnenin vervuld is maakt t niet meer uit of t winter is of lente of zomer dan is de Eeuwige Lente binnenin aangebroken, eeuwige bloei en groei.

lieve warme groet Kagib 6.gif

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN