God in alles

Wie God in zichzelf weet, die herkent Hem in alles. In alle schepselen is God hem even na. Een wijze zegt: god heeft Zijn netten over alle schepselen uitgespreid, zodat men Hem in een ieder kan vinden en herkennen - wanneer men het maar wil zien! Alleen hij heeft de rechte kennis van God, die Hem in alles direct waarneemt.
Een leven van rust en vrede, geliefd in God, is goed. Een leven vol van smarten, geleefd met geduld, is beter. Doch rust te bezitten en in de vrede des Heren een leven vol van smarten en moeiten te verdragen - dat is het allerbeste.
Stel, iemand loopt door het veld en zegt zijn gebed, of hij is in de kerk en wordt God bewust; wordt hij God méér bewust omdat hij op een stille plek is, dan komt dat door zijn onvolkomenheid en zijn gebrek aan gelijkmoedigheid. Want God is dezelfde in alle dingen en op alle plaatsen en altijd bereid Zich op dezelfde wijze weg te schenken; alleen hij heeft God werkelijk gevonden, die Hem overal in dezelfde mate bewust wordt.

Gij behoeft dus niet eerst naar God te zoeken, hier of daar; hij is niet verder weg dan voor de deur van uw hart; daar staat Hij en wacht wanneer Hij u bereid vindt Hem open te doen en Hem binnen te laten. Gij behoeft Hem niet eerst van verre naderbij te roepen, hij wacht ongeduldiger dan gij op uw opendoen voor Hem; Hij verlangt duizendmaal sterker naar u, dan gij naar Hem. Het is één en hetzelfde: het opendoen en het binnengaan.
Nog nooit heeft een mens zozeer naar iets gehunkerd, als God ernaar verlangt de mens zover te brengen dat hij Hem bewust wordt. God is te allen tijde bereid, wij zijn echter niet bereid, God is ons zo na, maar wij zijn van Hem zo ver en afgewend. God is binnen, wij zijn buiten; god is bij ons als thuis, wij zijn voor onszelf als vreemden.!


Meester Eckhart

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN