de rechte mens

De rechte mensen zijn zij, die midden tussen de dingen staan en toch niet daarin opgaan. Zij staan er dichtbij en gedragen zich toch niet anders dan alsof zij er hoog boven stonden - heel dicht bij de eeuwigheid.
Want al het eindige is slechts een middel. In dubbele betekenis: ten eerste is het het onvermijdelijke middel waarzonder wij niet tot God kunnen komen, ons werken en scheppen in de tijdelijkheid. Het heeft niet de minste invloed op onze zorg voor ons eeuwig heil.
Naar de tweede betekenis is het eindige slechts een middel, in zover wij ons ervan los moeten maken. Want wij zijn daartoe in de tijd geplaatst dat wij door een, door ons verstand geleid, scheppen binnen de eindigheid, God nader komen, steeds meer aan God gelijk worden.
Daar waar het lagere aan het hogere onderdanig is, daar heerst ware vrede te midden van de strijd om het bestaan.

Het gaat om de unificatie van ons bewustzijn en de gerichtheid van alle denken, willen en handelen op het goddelijke. Het gaat erom in voortdurende waakzaamheid op het eeuwige geconcentreerd te blijven, en bereid te zijn met dat eeuwige een nimmer aflatende verbinding te onderhouden. Des te sneller treden wij uit de duisternis en schemering in het licht van de Al-eenheid. Wanneer iemand waarlijk wil, bereikt hij gemakkelijk een staat waarin de dingen waaronder hij verkeert, hem niet meer storen, en ook hun beelden niet in hem blijven hangen - want waar het hart vol van God is, daar kan het schepsel geen plaats meer vinden. Voor wie God zo in alle dingen tegenwoordig is, die kent de ware vrede, die bezit het 'Koninkrijk der Hemelen'.

Meester Eckhart

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN