het doel van God

Het werk van ieder schepsel is gericht op een bepaald doel. Het doel bestaat eerst in een denkbeeld en tenslotte in het werk. Zo streeft ook God in al Zijn werken naar een gelukzalig doel: naar Zichzelf en vervolgens, opdat Hij de ziel en al haar krachten naar dit doel kan voeren: in Zichzelf. Dat is waarom God al Zijn werken volbrengt, dat alle krachten dit doel bereiken. Hij maakt jacht op alles wat tot de ziel behoort, alles nodigt hij tot dit gastmaal uit.

De ziel heeft zich met de krachten naar buiten verspreid en verstrooid, iedere kracht in haar eigen werk: de kracht van het zien in het oog, die van het horen in het oor, die van de smaak in de tong. En in dezelfde mate zijn zij verzwakt ten opzichte van hun inwendige werk. Want iedere versplinterde en verbrokkelde kracht is onvolkomen. Wil de ziel dus inwendig krachtig werkzaam zijn, dan moet zij al haar krachten terugroepen en ze uit de verspreide dingen bijeengaren, zodat zij weer inwendig kunnen werken.

Meester Eckhart

De wereld toont eigenlijk een spiegel waarin zichtbaar wordt dat God zijn werk niet kan doen. We hebben ons afgesloten voor deze werking, inwerking. God kan niet, wil niet dwingen, dus kan pas zich kenbaar maken als we ons hart voor Hem voor Het openen.
Zolang we dat niet doen, zijn we eigenlijk over geleverd aan onszelf, en oogsten we wat we zaaien, geheel rechtvaardig.

lieve warme groet Kagib

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS