de innerlijke en uiterlijke mens

De mens heeft tweeërlei naturen in zich: een lichamelijke en een geestelijke, reden waarom men heeft gezegd: Wie zichzelf kent, kent alle schepselen. Wij kunnen in gelijke zin ook spreken van een uiterlijke en een innerlijke mens.
Tot de uiterlijke mens behoort al datgene in ons dat weliswaar met de ziel verbonden is, doch vermengd is met het vlees en een levendige samenwerking kent met alle ledematen, met het oog en het oor, met de tong en met de hand en zo voort. Deze uiterlijke mens noemt men ook wel de aardse of de 'oude' mens. - De andere mens is de innerlijke, die men ook de 'nieuwe', hemelse of 'adellijke' mens noemt, of de 'innerlijke vriend'.

Hier kan men aanhalen wat Hieronymus zegt: dat ieder van ons, aangezien hij een mens is, een goede geest bezit, een engel, en een boze geest, een duivel. De goede engel - of de God-vriend in ons, ons eeuwige zelf - raadt en drijft ons onophoudelijk tot het goede en goddelijke, tot wat hemels en eeuwig is. De boze geest raadt en drijft de mens te allen tijde tot het tijdelijke en vergankelijke."

Meester Eckhart

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN