het wezen der verzonkenheid

Hoe de ziel haar hoogste voleinding bereikt, daarover het volgende: Een meester zegt dat God door de genade in de ziel wordt gebracht en ingeplant; daardoor ontspringt in haar een goddelijke Bron van Liefde, die dan de ziel weer in God binnenvoert.
Er is iets merkwaardigs aan deze dingen. De ene heilige zegt: alles wat men over God kan verklaren, is God niet. Een andere zegt: alles wat men over God zou willen verklaren, is God ook. Waarop een grote Meester besloot dat beiden gelijk hadden.

In dezelfde zin als deze drie zeg ik het volgende: Wanneer de ziel zich met haar verstand het goddelijke eigen gemaakt heeft, wordt het aan de wil doorgegeven. Die doordringt en verzadigt zich er dermate mee dat zij één wordt met datgene wat zij heeft opgenomen. Pas dan brengt zij het verder en prent het op haar beurt het geheugen in. En nu vangt een overvloeien aan vanuit de goddelijke Bron van Liefde, in de ziel, zodat de hogere zielenkrachten zich uitstorten in de lagere, en de lagere zich uitstorten in de uiterlijke mens, en hem opheffen boven al het lagere, zodat zijn gehele handelingsleven vergeestelijkt wordt.

Meester Eckhart

Met andere woorden, de verzonkenheid dient ertoe de diepste lagen van het bewustzijn, die reeds in Gods Al-bewustzijn doordringen, in beweging te brengen, opdat wij in een levende en bewuste binding met het goddelijke treden en de eeuwige mens in ons ontwaakt. En wanneer dit ontwaken van het Zelf plaatsvindt, is het zaak erop te letten dat dan in onze geest niets meer levend is, dan alleen het verlangen ons geheel en al in God te verzinken en deel te hebben aan Zijn Wezen.

K.O. Schmidt

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN