gelukkige schuld

Gezondigd hebben is geen zonde, als het ons berouwt te hebben misdaan. Wie goed met God staat, dient zich steeds ervan bewust te zijn dat een getrouwe en liefdevolle Vader ons uit een zondig tot een goddelijk leven heeft gebracht, ons van vijanden tot vrienden van Hem heeft gemaakt. Dat is geweldiger dan een nieuwe aarde scheppen. Het besef hiervan zou een der sterkste beweegredenen moeten zijn om de mens geheel en al in God te doen opgaan, zichzelf totaal te verloochenen.
Wie zich volkomen naar de wil van God schikt, moet niet willen dat de zonde waarin hij gevallen is, niet was bedreven. Weliswaar geenszins in zoverre zij tegen God inging, maar omdat men daardoor vernederd en verdeemoedigd tot vuriger liefde ontvlammen kan.

Men dient het volste vertrouwen te hebben, dat God de zonde alleen heeft toegelaten voor ons eigen bestwil. Want als een mens volkomen uit de zonde opstaat en zich totaal ervan afkeert, handelt de getrouwe God alsof de mens nooit in zonden gevallen was. Geen moment wil Hij hem voor zijn zonden laten boeten, al waren het er ook zoveel als heel de mensheid ooit heeft bedreven. Veeleer wil Hij die mens zijn volle vertrouwen schenken als aan wie ook.
Vindt Hij hem slechts op dìt ogenblik bereid tegenover Hem, dan telt voor Hem niet meer wat diezelfde mens voordien geweest is. God is een God van nu. Hij neemt en ontvangt ons zoals wij op dit moment zijn. Alle onbillijkheid en smaad die God door de zonden kunnen worden aangedaan, aanvaardt hij graag; Hij wil de zonden van vele jaren gedogen opdat de mens tot een dieper besef van zijn liefde komt. Dan zal de mens zelf ook meer liefde tonen, dankbaarder jegens God zijn, vuriger in zijn ijver, zoals dit natuurlijkerwijze en dikwijls na de zonde het geval is.


Meester Eckhart

Dit is natuurlijk de taal van toen, ruim 700 jaar geleden dus.
In andere woorden omgezet wil hij zeggen, juist door te vallen kun je als een nieuw mens op staan. Dat is wat mij betreft ook de zin en betekenis van de val. Bewust de weg terugvinden naar de heelheid naar éénwording. En als die éénwording weer plaatsgevonden heeft kun je niet meer vallen zul je nooit meer vallen en kan het Plan een nieuwe fase ingaan die wij nu nog niet kunnen bevatten.
Ook wat ik vaker zeg, door de duisternis naar het Licht. Wat duister is wil in het Licht komen. Onze meest lelijke emoties gedachten, oordelen, boosheid, frustratie, noem maar op het wil opgaan in het Licht. In het Licht blijft er niets van ze over. En het Goddelijke heeft geen enkel oordeel over ons. Het Goddelijke kijkt dwars door ons heen, Ziet wat is, door alle tijden heen. Het Goddelijke Bewustzijn Weet dus ook wat we nodig hebben, wat nodig is.
Dus alsjeblieft durf te vallen, durf fouten te maken, misstappen te zetten, onderdruk jezelf niet. Alles wil geheeld worden, heelgemaakt worden in de Goddelijke Liefde.


lieve warme groet Kagib

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN