Godsvertrouwen

Het is niet nodig dat minnaar en beminde iets elkaar met evenveel woorden zeggen. Door het feit dat de mens ervaart Gods vriend te zijn, is hij tegelijk zeker van zijn zaligheid. Want hoezeer ook de mens God is toegedaan, Hij is het oneindig veel meer. God is de trouw Zelve voor wie Hem waarachtig liefheeft.
De zekerheid door liefde en vertrouwen geschonken, overtreft een bijzondere openbaring, waarin men zich altijd vergissen kan. Men ondergaat deze zekerheid met alle krachten van de ziel, zodat elke vrees omtrent zijn eeuwig heil verdwijnt. Immers, vrees is er in de liefde niet, de volmaakte liefde drijft de vrees uit.

Petrus schrijft: 'De liefde bedekt tal van zonden'. Zeker, waar gezondigd wordt, kan van liefde noch vertrouwen sprake zijn. Maar wanneer de liefde de zonden heeft uitgedreven, is het alsof zij er nooit waren geweest. Want alle werken van God zijn zó volmaakt, zó overvloedig, dat wanneer God vergeeft, Hij ook alles vergeeft, en liever grote dan kleine zonden.
Ook dit wekt een absoluut vertrouwen: de bedreven zonden vormen hoegenaamd geen hindernis daarvoor. Gods gezindheid is niet veranderd, wanneer de mens de liefde terugvindt, of hij nu veel of weinig kwaad heeft gedaan. Evenwel: wie veel werd kwijtgescholden, zal des te vuriger moeten beminnen. Want zoals Christus sprak: 'Veel zal worden vergeven aan wie veel liefde heeft betoond'.

Meester Eckhart

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS