waar vind ik God?

Er werd mij gevraagd: 'Je ontmoet mensen die zich zoveel mogelijk van anderen terugtrekken en liefst alleen willen zijn: daarin, en wanneer zij in de kerk zijn, vinden zij vrede. Is dit nu het beste?
Ik antwoordde: 'Nee'. En ik zal zeggen waarom.
Met wie het innerlijk goed gesteld is, vindt zich op alle plaatsen en onder alle mensen thuis. Is dit evenwel niet het geval, dan kan hij op geen enkele plaats noch bij wie ook vrede vinden.
Maar met wie is het innerlijk goed gesteld?
Met hem die God in waarheid bij zich heeft. En wie God in waarheid bij zich heeft, bezit Hem op alle plaatsen, in alle straten en bij alle mensen, net zo goed als in de kerk, in de woestijn of in een cel. Iemand die God echt bezit en Hem alleen, kan niets van Hem afbrengen.
Waarom niet?

Omdat hij enkel God bezit en Hem alleen liefheeft, worden alle dingen hem louter God. Zo'n mens draagt God met zich bij al zijn arbeid en op alle plaatsen; in heel zijn doen en laten is God alleen bezig. Want wie het werk tot stand doet brengen, aan hem behoort het wezenlijker en waarachtiger toe dan wie het tot stand brengt.
Hebben wij nu in waarheid zuiver en enkel God lief, dan verricht Hij ons werk, en niets kan Hem daarbij hinderen, geen plaats of wie of wat ook. Derhalve kunnen wij ook niet van God worden afgeleid: immers, wij beminnen en
zoeken slechts God, vinden alleen in Hem behagen. Met alles wat wij nastreven, verenigt Hij zich. En zoals God door geen menigvuldigheid kan worden verdeeld, zo kunnen ook wij niet verdeeld of vermenigvuldigd worden, want wij zijn één in het Ene, in wie alle menigvuldigheid eenheid is en onverdeeldheid.

Meester Eckhart

Spreekt voor zichzelf, maar was wel heel radicaal in die tijd om uit te spreken. Tijd van de inquisitie, en hij was zelf monnik, dus deze uitspraak is tuurlijk totaal ketters.
Na zijn leven zijn zijn geschriften ook verboden.
Mbt de inhoud, ik blijf het zeggen, zoiets kun je tuurlijk niet doen, het kan alleen een beleven worden door ervaring zuivering, ruimte scheppen. Uiteindelijk wordt wat hij hier deelt onverwoestbaar, kan niemand je meer uithalen zonder dogma, zonder belering, bevoogding, het is gewoon zo. Je hoeft er niks meer mee. Deel dit alles tuurlijk uit eigen ervaring.

lieve warme groet Kagib 6.gif

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS