Intellect en Intelligentie

Intellect is schijn, het is iets onechts. Het is een substituut voor intelligentie. Intelligentie is een volkomen ander fenomeen - het is het ware.
Intelligentie vraagt om enorme moed, intelligentie vraagt om een avontuurlijk leven.
Intelligentie vraagt erom dat je altijd het ongewisse tegemoet treedt, de onbekende zee opgaat. Dan groeit intelligentie en wordt zij gescherpt. Zij groeit alleen maar als ze elk moment wordt geconfronteerd met het onbekende.
Mensen zijn bang voor het onbekende, mensen voelen zich onveilig met het onbekende. Ze willen niet verder gaan dan het vertrouwde. Daarom hebben ze een onecht, kunstmatig substituut voor intelligentie in het leven geroepen - dat noemen ze intellect. Intellect is gewoon hersengymnastiek. Het kan niet creatief zijn.

Ga naar de universiteiten en zie wat voor creatieve arbeid daar verricht wordt. Duizenden verhandelingen worden er geschreven. Mensen verwerven er de mooiste titels: Drs., Mr., Dr... Niemand komt ooit te weten wat er met hun proefschriften gebeurt; de prullenbakken in de bibliotheken raken overvol. Niemand die ze ooit leest, niemand die er ooit door geïnspireerd raakt - ja een paar mensen lezen ze; dat zijn degenen die ook een proefschrift gaan schrijven - een doctor in spe leest ze natuurlijk wel.
Maar jullie universiteiten leveren geen Shakespeares, Miltons, Dostojevski's, Tolstoj's of Kahlil Gibrans. Jullie universiteiten produceren alleen maar rommel, ze zijn volkomen nutteloos.

Intelligentie brengt een Picasso, een van Gogh, een Mozart, een Beethoven voort. Intelligentie is van een totaal andere dimensie. Zij heeft niets met het hoofd te maken, zij heeft met het hart te maken. Intellect komt uit het hoofd; intelligentie is een staat waarin het hart zich openstelt. Als je hart open is, als je hart danst in diepe dankbaarheid, als je hart in overeenstemming is met het bestaan, in harmonie met het bestaan, ontstaat uit die harmonie creativiteit.

Creativiteit via het intellect is een onmogelijkheid. Zij brengt rotzooi voort - zij is productief, zij kan iets in elkaar zetten, maar iets scheppen kan zij niet. En wat is het verschil tussen produceren en creëren? Produceren is een mechanische activiteit. Computers kunnen het - ze doen het al en ze doen het veel efficiënter dan je van mensen kunt verwachten. Intelligentie creëert, zij produceert niet. Productie komt neer op een herhalingsoefening: wat al eerder is gedaan doe jij telkens opnieuw. Creativiteit betekent dat je iets nieuws het licht doet zien, dat het onbekende vrij baan krijgt om in het bekende door te dringen, dat de hemel op aarde kan komen.



Osho

Stem hier helemaal mee in. Nouja helemaal, hij schetst t wel heel zwart/wit. Belangrijkste wat ik altijd zeg, toets het aan je Bewustzijn als je daar voeling mee hebt. Dat is de Intelligentie. Nee, een intellectueel ben ik nooit geweest, heb altijd moeite gehad met verstandelijke kennis onthouden en zo. Maar dat andere Weten dat is altijd best wel wakker geweest. Het is eigenlijk een proces geweest van hier meer en meer op vertrouwen, wat ik dan noem het Weten in het hart.
lieve warme groet Kagib

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN