luisteren

Luisteren is een van de diepste mysteries waardoorheen de tempel van God kan worden binnengegaan. Luisteren betekent passiviteit. Luisteren betekent jezelf volledig vergeten... Alleen dan kun je luisteren. Als je aandachtig naar iemand luistert, vergeet je jezelf... Als jij jezelf niet kunt vergeten, luister je nooit. Als je je te veel van jezelf bewust bent, doe je gewoon alsof je luistert - je luistert niet echt. Je knikt misschien met je hoofd; je zegt af en toe ja en nee - maar luisteren doe je niet.
Als je echt luistert word je eenvoudig een doorgang - een passiviteit, een ontvankelijkheid, een baarmoeder. Je wordt vrouwelijk. Om thuis te komen moet je vrouwelijk worden. Je kunt God niet bereiken als agressieve indringer, als veroveraar. Je bereikt God alleen maar... of je kunt beter zeggen dat God jou alleen maar kan bereiken als je ontvankelijk bent, een vrouwelijke ontvankelijkheid. Als je yin wordt, ontvankelijk, staat de deur open.


De eerste stap is ontvankelijkheid, aangezien het ego geen bestaansgrond heeft in ontvankelijkheid - het bestaat alleen maar als er wrijving is. En als je ontvankelijk bent, word je verbeeldingskracht plotseling enorm sterk.
Ontvankelijke mensen, gevoelige mensen, zijn fantasierijke mensen. Zij die het groen van de bomen kunnen zien, gewoon zonder enige agressie van hun kant, zonder ook maar een greintje agressiviteit - zij die gewoon het groen van de bomen in zich op kunnen nemen, het eenvoudig absorberen alsof ze een spons zijn - zij worden uiterst creatief, ze worden heel fantasierijk. Ze zijn de dichters, de schilders, de dansers, de musici... in diepe ontvankelijkheid nemen zij het universum in zich op en vervolgens stroomt alles wat ze in zich hebben opgezogen naar hun verbeelding.


Osho

Die schoonheid die hij hier beschrijft komt vrij als je er helemaal niets tussen zet. Niets tussen jou en de realiteit om jou heen, de mens om jou heen, de natuur, wat dan ook. Puur de werkelijkheid.
Dan kan zich zoveel open-baren, als je er open voor bent. En hij zegt hier dat de verbeelding het dan in iets om zet. Op zich is t niet de verbeelding want dan maak je er weer n beeld van, het kan n waarlijk Goddelijke uitdrukking worden, dat als t ware in t ontvangen van het Goddelijke het open zijn van/voor het Goddelijke in alles dat het Goddelijke zich weer door jou heen kan uitademen wat voor uitdrukking dit dan ook mag vinden.

lieve warme groet Kagib

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN