Creativiteit

Wat je ook doet, als je het met vreugde doet, als je het met liefde doet, als wat je doet niet puur uit berekening gedaan wordt, dan is het creatief. Als daardoor in je iets ontstaat dat je groei bevordert, is het spiritueel, is het creatief, is het goddelijk.
Je wordt goddelijker naarmate je creatiever wordt. Alle godsdiensten zeggen dat God de Schepper is. Ik weet niet of hij al dan niet de Schepper is, maar één ding weet ik zeker: hoe creatiever je bent, des te goddelijker word je. Als creativiteit tot een climax komt en je hele leven creatief wordt, leef je in God. Dus moet hij de schepper wel zijn want zij die creatief zijn benaderen hem het meest.


Houd van wat je doet. Wees meditatief terwijl je iets doet - wat het ook is... Ongeacht wat het is.. Dan ontdek je dat zelfs schoonmaken creatief kan zijn. Je doet het met zoveel liefde dat je van binnen bijna zingt en danst! Als je met die liefde de vloer dweilt maak je een onzichtbaar schilderij. Je bent dat moment zo in verrukking dat het je innerlijk een beetje doet groeien. Na een creatieve handeling ben je niet meer dezelfde.
Creativiteit betekent dat je houdt van alles wat je doet - dat je ervan geniet en er een feest van maakt! Misschien dat het door niemand wordt opgemerkt - wie krijgt er nou lof toegezwaaid voor het schoonmaken van de vloer? Het wordt niet in de annalen bijgeschreven; kranten zullen geen naam of foto van je publiceren, maar dat doet niet ter zake. Jij genoot ervan.


Ben je dus op roem uit en wil je daarom creatief zijn dan zit je ernaast. In feite ben je helemaal niet creatief maar een politicus, eerzuchtig. Word je beroemd oké. Word je niet beroemd, ook goed. Dat zou niet je overweging moeten zijn. De overweging moet zijn dat je geniet van alles wat je doet. Het is jouw liefdesaffaire. Als wat je doet jouw liefdesaffaire is, is het creatief. Kleine dingen worden groots door de aanraking van liefde en verrukking.
Maar geloof je dat je niet creatief bent, dan word je niet creatief ook omdat geloof niet alleen geloof is. Het doet deuren open en het doet deuren dicht. Heb je een verkeerde verwachting, dan hangt dat om je heen. De deur is dicht. Geloof je dat je niet creatief bent, dan word je ook niet creatief. Door er niet in te geloven en het voortdurend te ontkennen blokkeer je iedere mogelijkheid dat je energie gaat stromen. Je energie krijgt geen kans omdat je voortdurend zegt: 'Ik ben niet creatief.'


Dat is iedereen aangepraat. Slechts een enkeling wordt als creatief gezien - een paar schilders, een paar dichters, één op de miljoen. Dat is idioot! Ieder mens is een geboren schepper. Kijk naar kinderen en je ziet het: alle kinderen zijn creatief. Geleidelijk aan vernietigen we hun creativiteit. Geleidelijk aan dringen we hen verkeerde overtuigingen op. Geleidelijk aan brengen we hen in verwarring. Geleidelijk aan maken hen meer berekenend, politiek, eerzuchtig.
Als eerzucht verschijnt, verdwijnt creativiteit omdat een eerzuchtig mens niet creatief kan zijn; een eerzuchtig mens houdt van geen enkele bezigheid omwille van die bezigheid zelf. Terwijl hij schildert, kijkt hij verder vooruit en denkt: 'Wanneer krijg ik de Nobelprijs?' Als hij een roman schrijft, kijkt hij verder vooruit; hij is steeds met de toekomst bezig terwijl een creatief iemand altijd in het heden is.


Osho

Erg mooi, ja, uiteindelijk waarlijk meditatief worden, afgestemd op t Goddelijke, daar voeling mee hebbend, in alles. Ook als je de vloer dweilt. Als je dan voelt, ja dit moment is t enig juiste moment, had niet anders kunnen zijn, ik voel me hierin gedragen door het Goddelijke vervuld door het Goddelijke dan mag ook het dweilen van de vloer Goddelijk zijn, dan is het dweilen van de vloer Goddelijk, dan maak je n inprint, een energetische inprint van het Goddelijke in die daad, al ziet niemand t wie er gevoelig voor is, zal het voelen.

lieve zonnetjesgroet Kagib

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN